Θανατοποινίτης στις ΗΠΑ κλήθηκε να αποφασίσει: Εκτελεστικό απόσπασμα ή ηλεκτρική καρέκλα; (vid)

Newsroom
Θανατοποινίτης στις ΗΠΑ κλήθηκε να αποφασίσει: Εκτελεστικό απόσπασμα ή ηλεκτρική καρέκλα; (vid)
Ο θανατοποινίτης στις ΗΠΑ έλαβε οκτώ μέρες προθεσμία για να αποφασίσει.

Ένας θανατοποινίτης στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ έλαβε μια προθεσμία οκτώ ημερών για να αποφασίσει με ποιον τρόπο προτιμάει να πεθάνει. Οι επιλογές που είχε ήταν το εκτελεστικό απόσπασμα και η ηλεκτρική καρέκλα.

Ο 57χρονος Ρίτσαρντ Μουρ, αποφάσισε το εκτελεστικό απόσπασμα, σύμφωνα με την Independent. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει από τους πρώτους που θα πεθάνει βάσει του νέου πρωτοκόλλου εκτέλεσης της Νότιας Καρολίνας. Σύμφωνα με αυτό, τρεις φύλακες θα πυροβολήσουν τον Μουρ, ο οποίος θα φοράει μια κουκούλα στο κεφάλι του.

Εν τω μεταξύ, η ηλεκτρική καρέκλα έχει χρησιμοποιηθεί στην Νότια Καρολίνα μόνο δύο φορές τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Μουρ καταδικάστηκε σε θάνατο το 2001. Δύο χρόνια πριν, το 1999, μπήκε σε ένα ψιλικατζίδικο της Νότιας Καρολίνας με σκοπό να κλέψει έτσι ώστε να βρει χρήματα για να πάρει ναρκωτικά.

Ο Μουρ ήταν άοπλος, όμως ο υπάλληλος στο ψιλικατζίδικο είχε όπλο. Έπειτα από πάλη που είχαν, ο Μουρ πυροβολήθηκε στο χέρι, όμως στη συνέχεια κατάφερε να πάρει το όπλο και να ανταποδώσει τα πυρά, τραυματίζοντας θανάσιμα στο στήθος τον υπάλληλο.

Η οικογένεια του Μουρ σχολιάζοντας την απόφαση της θανατικής ποινής, είπε ότι είναι άδικη, ενώ ο δικηγόρος του κατέθεσε αγωγή την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του «αντιμετωπίζει μια σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία».

«Η ηλεκτρική καρέκλα και το εκτελεστικό απόσπασμα είναι απαρχαιωμένες και βάρβαρες μέθοδοι που σχεδόν όλες οι αμερικανικές δικαιοδοσίες έχουν αφήσει πίσω τους», σχολίασε ο δικηγόρος. Ο Μουρ δεν μπορεί να ασκήσει άλλες εφέσεις και αν δεν υπάρξει κάποια δικαστική παρέμβαση, θα εκτελεστεί στις 29 Απριλίου.