Η NASA θα στέλνει δορυφόρους στο διάστημα με καταπέλτη (vid)

Newsroom
Η NASA θα στέλνει δορυφόρους στο διάστημα με καταπέλτη (vid)
Το επαναστατικό εγχείρημα θα αναλάβει μια νεοφυής εταιρεία στην Καλιφόρνια.

Έναν επαναστατικό και πρωτοποριακό τρόπο για να εκτοξεύει τους δορυφόρους της στο διάστημα, θα χρησιμοποιεί η NASA. Συγκεκριμένα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κάτι τέτοιο θα γίνεται με έναν καταπέλτη, τον οποίο θα κατασκευαστεί μια νεοφυής εταιρεία στην Καλιφόρνια.

Η SpinLaunch είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα στην εκτόξευση φορτίων στο διάστημα. Αυτή η start-up κατασκευάζει ένα μηχανισμό που λειτουργεί στην λογική του καταπέλτη και θα στέλνει στο διάστημα οχήματα μεταφοράς φορτίων. Ο μηχανισμός λειτουργεί με τεχνολογία παραγωγής κινητικής ενέργειας που είναι φιλική στο περιβάλλον. Τα αντικείμενα θα εκτοξεύονται με ταχύτητα 5.000 μίλια την ώρα.

Το όχημα θα τοποθετείται σε ένα τεραστίων διαστάσεων βραχίονα ο οποίος θα περιστρέφεται με ταχύτητα πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου. Σε δεδομένη στιγμή το όχημα θα απελευθερώνεται και θα εγκαταλείπει την Γη μαζί με το φορτίο του χωρίς να έχει χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι το όχημα θα χρειάζεται να κουβαλά μόνο τα καύσιμα για την επιστροφή του στον πλανήτη μας μετά την απελευθέρωση του φορτίου του στο διάστημα. Κάτι τέτοιο θα δίνει τη δυνατότητα στο σκάφος να διαθέτει περισσότερο χώρο μεταφοράς φορτίων, χώρο που κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση των καυσίμων.

Αρχικός στόχος της SpinLaunch είναι η κατασκευή ενός οχήματος μεταφοράς διαστημικών φορτίων που δεν θα έχει τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πυραύλων αλλά θα μοιάζει περισσότερο με διαστημόπλοιο. Στόχος της εταιρείας είναι το πρώτο μοντέλο αυτού του σκάφους να μπορεί να μεταφέρει στο διάστημα φορτίο συνολικού βάρους 200 κιλών δηλαδή κάποιους μικρούς δορυφόρους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας σχολίασε το προϊόν της λέγοντας: «Το SpinLaunch προσφέρει μια μοναδική υπηρεσία υποτροχιακών πτήσεων και δοκιμών υψηλής ταχύτητας. H πρόσφατη συμφωνία εκτόξευσης με τη NASA σηματοδοτεί ένα βασικό σημείο καμπής, καθώς το SpinLaunch μετατοπίζει την εστίαση από την τεχνολογική ανάπτυξη σε εμπορικές προσφορές».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στο χώρο δοκιμών της στο Μεξικό.