Ηλιακή καταιγίδα χτυπάει τη Γη σήμερα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα

Newsroom
Ηλιακή καταιγίδα χτυπάει τη Γη σήμερα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα
Στον πλανήτη μας, θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα τάσης.

Ηλιακή καταιγίδα θα «χτυπήσει» σήμερα τη Γη και ίσως προκαλέσει μερικά προβλήματα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Τι σημαίνει αυτό; Μιλάμε για μία τεράστια ποσότητα πλάσματος και μαγνητικής ενέργειας που κατευθύνεται από τον Ήλιο στη Γη και η οποία συνθέτει το φαινόμενο της επονομαζόμενης «ηλικιακής καταιγίδας»!

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι «τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες, οι οποίες είναι ικανές να προκαλέσουν προβλήματα στα συστήματα ισχύος, στους δορυφόρους και τους ανθρώπους στο διάστημα, ενώ μπορεί να προκύψουν δυσκολίες στη χρήση συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης και ραδιοφώνου». Προσθέτει δε πως μπορούν να επηρεαστούν και τα αποδημητικά ζώα.

Οι ηλιακές κηλίδες, προέρχονται από τις δροσερές περιοχές στην επιφάνεια του Ήλιου που προκαλούνται από την τεράστια δύναμη του μαγνητικού πεδίου. Η κηλίδα AR2987 έστειλε μια ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας C στις 11 Απριλίου και χτυπάει σήμερα χτυπήσει τη Γη. Όπως αναφέρουν επιστήμονες μπορεί να προκαλέσει μια γεωμαγνητική καταιγίδα, με την επικινδυνότητα να θεωρείται μέτρια. Στον πλανήτη μας, θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα τάσης.

Αν και αυτή η «ηλιακή καταιγίδα» χαρακτηρίζεται μέτριας επικινδυνότητας, τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν από μία πιο ισχυρή καταιγίδα, θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλα προβλήματα. Αυτή συμβαίνει μια φορά τα 100 χρόνια κατά μέσο όρο όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Στα σημερινά καλώδια διαδικτύου μεγάλων αποστάσεων, η οπτική ίνα δεν επηρεάζεται. Αλλά αυτά τα καλώδια έχουν επίσης ηλεκτρικούς επαναλήπτες ανά 100 χιλιόμετρα που είναι επιρρεπή σε ζημιές», δήλωσε ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.