Η Πολωνία δίνει στους Ουκρανούς ρωσική «φωλιά κατασκόπων»

Newsroom
Η Πολωνία δίνει στους Ουκρανούς ρωσική «φωλιά κατασκόπων»
«Πήραμε πίσω τη λεγόμενη “φωλιά κατασκόπων” και θέλουμε να τη δώσουμε στους Ουκρανούς φίλους μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Βαρσοβίας.

Η Βαρσοβία κατάσχεσε εγκαταλελειμμένη ρωσική «φωλιά κατασκόπων» και την προσφέρει στην Ουκρανία. Τα "Ζπιέγκοβο" όπως είναι το προσωνύμιο τους, είναι κτίρια που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 στη νότια πλευρά της πρωτεύουσας της Πολωνίας και χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν από τους σοβιετικούς διπλωμάτες και στη συνέχεια από τη ρωσική πρεσβεία.

Ουσιαστικά, ο κενός από τη δεκαετία του 1990, χώρος αυτός, είναι σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένος και αποτελεί το αντικείμενο δικαστικής διαφοράς μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας, με τη Μόσχα να συνεχίζει να διεκδικεί την ιδιοκτησία.

Ο χώρος αυτός κατασκευάστηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής γης μεταξύ της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ένωσης το 1974. Έπειτα από τη συμφωνία αυτή, η Μόσχα έλαβε εννέα ενοικιαζόμενα ακίνητα στη Βαρσοβία. Η σοβιετική πλευρά έπρεπε να προσφέρει στην Πολωνία ανάλογα εδάφη που βρίσκονται στη Μόσχα, αλλά δεν το έπραξε ποτέ.

Το 2008, η Βαρσοβία κατήγγειλε τις συμφωνίες αυτές και διεκδίκησε την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων.

Το 2016, πολωνικό δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να παραδώσει τα κτίρια και να καταβάλει 7,8 εκατομμύρια ζλότι (1,7 εκατομμύριο ευρώ) ως αποζημίωση για παράνομη κατοχή, κάτι που η Μόσχα αρνείται να κάνει.

"Πήραμε πίσω τη λεγόμενη "φωλιά κατασκόπων", θέλουμε να τη δώσουμε στους Ουκρανούς φίλους μας", δήλωσε στον Τύπο ο δήμαρχος της Βαρσοβίας που μπήκε μέσα στα κτίρια συνοδευόμενος συγκεκριμένα από έναν δικαστικό επιμελητή και τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Πολωνία, παρά τις διαμαρτυρίες ενός Ρώσου διπλωμάτη που ήταν παρών στον χώρο αυτό.

"Χαίρομαι που με αυτό τον συμβολικό τρόπο μπορούμε να δείξουμε ότι η Βαρσοβία βοηθά τους Ουκρανούς φίλους μας", δήλωσε ο Ραφάλ Τρζασκόφκι.

"Θα ήθελα να βάλω την ουκρανική σημαία εδώ σήμερα. Αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε σκληρά, ωμά, όπως οι Ρώσοι. Περιμένουμε το τέλος των διαδικασιών", δήλωσε στον Τύπο ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Αντριι Ντεστσίτισια.

Ο χώρος αυτός "θα εξυπηρετεί την Ουκρανία και τους Ουκρανούς. Ίσως υπάρξει εκεί σχολείο, ίσως παιδικός σταθμός, ίσως διαμερίσματα. Θέλουμε να το κάνουμε νόμιμα, όχι όπως οι Ρώσοι, πρόσθεσε.