Το μεγαλύτερο εκλογικό θρίλερ της Ελλάδας: ΝΔ ημίχρονο, ΠΑΣΟΚ τελικό (vid)

Newsroom
Το μεγαλύτερο εκλογικό θρίλερ της Ελλάδας: ΝΔ ημίχρονο, ΠΑΣΟΚ τελικό (vid)
Σαν σήμερα το 2000 είχαμε εκλογές και η Νέα Δημοκρατία ανέβηκε για ένα «ημίχρονο» στην εξουσία, αλλά στη συνέχεια την προσπέρασε το ΠΑΣΟΚ.

Αναμφίβολα η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα. Όπως λέει και ο τίτλος: Νέα Δημοκρατία ημίχρονο, ΠΑΣΟΚ τελικό. Και έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα το βράδυ της 9ης Απριλίου του 2000. Μια μέρα, σαν σήμερα δηλαδή, μόνο που ήταν Κυριακή και όχι Σάββατο. Η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή πανηγύριζε για τη νίκη και που θα κυβερνούσε τον τόπο, τη στιγμή που στην Χαριλάου Τρικούπη είχαν κρεμάσει πλερέζες για την ήττα του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη… Μέχρι που έγινε η ανατροπή!

Οι εκλογές του 2000 ήταν οι τελευταίες με δραχμή- καθώς μετά μπήκαμε στο ευρώ επί κυβερνήσεως Σημίτη, με το ΠΑΣΟΚ, που ήταν στην εξουσία τότε, να εγκαινιάζει το μετρό της Αθήνας, ρίχνοντας ένα ισχυρό χαρτί στο τραπέζι λίγο πριν τις εκλογές.

Οι δύο μεγάλες καταστροφές όμως- ο σεισμός της Πάρνηθας και το «κραχ» του Χρηματιστηρίου- άλλαξαν άρδην το λαϊκό αίσθημα. Η Νέα Δημοκρατία ανέβηκε στην πρόθεση ψήφου του κόσμου και ο Κώστας Καραμανλής ήταν το μεγάλο φαβορί.

Εκείνες τις ημέρες μάλιστα στα σχολεία επικρατούσαν μαζικές καταλήψεις, καθώς δεν ήθελαν οι μαθητές και φοιτητές τον «Νόμο Αρσένη» («κάτσε καλά Γεράσιμε») τον οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε εξαγγείλει ότι θα ακυρώσει.

Οι κάλπες λοιπόν έκλεισαν στις 9 Απριλίου και τα πρώτα exit-polls ήταν ενδεικτικά του τι θα επακολουθούσε. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως θα κέρδιζε περίπατο τις εκλογές, σαν αυτόν (τον περίπατο ντε) που ξεκίνησε να κάνει ο Κώστας Καραμανλής για το Μαξίμου.

2

Στην Χαριλάου Τρικούπη η στεναχώρια στα πρόσωπα των «φίλων ΠΑΣΟΚ» ήταν ευδιάκριτη, οι σημαίες ήταν κάτω και ήδη οι πρώτες απαντήσεις στα πρώιμα «γιατί;» προσπαθούσαν να δοθούν. Το όνομα «Ανδρέας» ακούγεται και πάλι όσο κανένα άλλο και άπαντες καταλαβαίνουν πως η μετάβαση δεν είναι τόσο εύκολη όσο πίστευαν, καθώς ο Σημίτης «ξεφούσκωσε». Μοναδική εξαίρεση στο όλο ζοφερό κλίμα, ο Κώστας Λαλιώτης που συνιστούσε υπομονή και ψυχραιμία, λέγοντας πως «είναι μεγάλη η νύχτα».

Στη Ρηγίλλης την ίδια ώρα, το κλίμα όχι απλά ήταν πανηγυρικό, αλλά πίστευαν πως η Νέα Δημοκρατία είχε επέλθει στην Κυβέρνηση της χώρας για να… μείνει, ελλείψει πλέον αρχηγού στο αντίπαλο δέος, με την δυναμική, το κύρος και την ηγετικότητα του Παπανδρέου. Στο Σύνταγμα κάνουν ήδη την εμφάνισή τους υποστηρικτές του κόμματος με τις σημαίες και τα συνθήματά τους και η νύχτα προμηνύεται γιορτινή! Αμ δε…

2

Η απόσταση όχι απλά μειώνεται, όσο περνά η ώρα και καταμετρώνται οι ψήφοι, αλλά όταν ενσωματώνονται στο συνολικό ποσοστό οι ψήφοι της Β’ Αθηνών έχουμε την ολική ανατροπή.

Το ΠΑΣΟΚ περνάει μπροστά, οι συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή τον ειδοποιούν να κάνει… αναστροφή και αντί για το Μαξίμου να επιστρέψει στη Ρηγίλης και την ίδια ώρα που οι σημαίες της ΝΔ πέφτουν, στην Χαριλάου Τρικούπη και στην Κλαυθμώνος που ήταν το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ, ανεμίζουν και αρχίζουν οι χοροί.

2

Νέα Δημοκρατία ημίχρονο… ΠΑΣΟΚ τελικό! Τέτοια ανατροπή δεν έχει ξαναγίνει…

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών ήταν: ΠΑΣΟΚ 43,79%, Νέα Δημοκρατία 42,74%, ΚΚΕ 5,52%, Συνασπισμός (με πατέρα Ζωής στον πάγκο) 3,20%.

Από τις 6.870.000 έγκυρες ψήφους, οι 6.000.000 ήταν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ή αλλιώς, το μεγαλύτερο ρεκόρ δικομματισμού όλων των εποχών.

Φυσικά η Νέα Δημοκρατία δεν το άφησε έτσι κάνοντας λόγο για «μαζικές ελληνοποιήσεις» και γενικά για «νοθεία».

2

Η κυβέρνηση Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ βάζουν στη συνέχεια στην Ελλάδα στο ευρώ.