Εμβόλιο κορονοϊού: Τέταρτη δόση σε ηλικιωμένους και σε άνω των 60 με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (vid)

Newsroom
Εμβόλιο κορονοϊού: Τέταρτη δόση σε ηλικιωμένους και σε άνω των 60 με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (vid)
Ανακοινώθηκε τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα σε άτομα μεγαλύτερα άνω των 70 ετών και σε άνω των 60 με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Σε σύσταση για 4η δόση εμβολιασμού κατά της covid-19 για τους άνω των 70 ετών και στους άνω των 60 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη σημερινή (5/4) της συνεδρίαση, όπως ανακοίνωσαν κατά την ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η δεύτερη αναμνηστική δόση συστήνεται να γίνει μετά από τρεις μήνες από την πρώτη αναμνηστική (τρίτη δόση).

Σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων από 12 έως 17 ετών, με ανοσοκαταστολή η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι προβλέπεται η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Όσον αφορά παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο (παιδιά παχύσαρκα, διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα) χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Η ίδια σημείωσε πως το μεσοδιάστημα για τους εμβολιασμούς με Moderna και Pfizer θα είναι 8 εβδομάδες.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζήτησε σήμερα διεξοδικά για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης. Όπως είπε η εφαρμογή του εμβολιασμού με τρίτη δόση από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021 λειτούργησε θετικά σε ότι αφορά την πρόληψη της επιμόλυνσης πολιτών από σοβαρή νόσο.

Η κ.Θεοδωρίδου τόνισε πως εξακολουθεί να παρατηρείται διεθνώς αυξημένος ρυθμός μολύνσεων, αλλά με σαφώς μικρότερο αριθμό νοσηλειών.

Σε ποιους θα χορηγηθεί η τέταρτη δόση εμβολιασμού

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου:

  • Το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε άτομα που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας
  • Το ίδιο ωφέλιμη θα είναι και η τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδίως σε εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

«Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν συνίσταται η χορήγηση τέταρτης δόσης έναντι του εμβολίου», υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Σταδιακά θα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με την δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) εμβολίου κατά της covid-19 για τους άνω των 60 ετών. Ειδικότερα θα ανοίγει ανά ηλικιακή δεκαετία και η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 7 Απριλίου για τους 80 και άνω.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και θα ακολουθήσει η ομάδα 60-69 ετών. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19, όπου και ανακοινώθηκε η σύσταση για 4η δόση εμβολιασμού κατά της covid-19 για τους άνω των 60 ετών μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Ειδικότερα, για την πορεία των εμβολιασμών ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,1 % του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την 1η αναμνηστική δόση, ο κ.Θεμιστοκλέους είπε ότι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.