Η εξήγηση για την εξολόθρευση των υψηλόβαθμων στρατιωτικών της Ρωσίας από τους Ουκρανούς

Newsroom
Η εξήγηση για την εξολόθρευση των υψηλόβαθμων στρατιωτικών της Ρωσίας από τους Ουκρανούς
Ο λόγος που οι Ρώσοι στρατηγοί έχουν εξολοθρευθεί από τους Ουκρανούς και τι κόστος έχουν για τη Μόσχα αυτές οι απώλειες.

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει αναφορικά με τις απώλειες υψηλόβαθμων στρατιωτικών της Ρωσίας και το κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τα πλάνα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Insider αναφέρει ότι όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Πούτιν πίστευε ότι η πόλη του Κιέβου θα έπεφτε σε δύο μέρες. Ωστόσο, σχεδόν ένα μήνα μετά την εισβολή, η πόλη δεν είχε ακόμη καταληφθεί. Αυτό που φανταζόταν ο Ρώσος πρόεδρος θα ήταν μια γρήγορη νίκη. Το CNBC αναφέρει ότι 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι 14.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, συν ότι η Ρωσία έχασε επίσης τους κορυφαίους στρατιωτικούς της ηγέτες μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με το Newsweek.

Άρμα

Η Ρωσία φέρεται να έχει χάσει το ¼ των Στρατηγών της

Μέχρι τις 19 Μαρτίου 2022, πέντε Ρώσοι στρατηγοί φέρεται να έχουν πέσει νεκροί από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως αναφέρει το Newsweek. Σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς, πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (19FortyFive). Πέρα από αυτό, η Ρωσία φέρεται να έχει χάσει επίσης αρκετούς από τους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς της αξιωματούχους (Insider). Πιστεύεται επίσης, ότι η Ρωσία είχε 20 στρατηγούς που ηγούνταν στην ουκρανική εισβολή, πράγμα που σημαίνει ότι έχασαν το ένα τέταρτο των στρατηγών τους μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη σύγκρουση (BBC). Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η Ουκρανία υπερτερεί σε μεγάλο βαθμό έναντι των ρωσικών στρατευμάτων και έτσι επικεντρώνεται στη στόχευση των στρατιωτικών ηγετών της. Ένα άτομο κοντά στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήγησε: «Ψάχνουν για στρατηγούς υψηλού προφίλ, πιλότους, διοικητές πυροβολικού».

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, μεταξύ των στρατηγών που φέρεται να έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής είναι οι Oleg Mityaev, Andrei Kolesnikov, Vitaly Gerasimov και Andrey Sukhovetsky. Η Independent γράφει ότι ο αντιστράτηγος Andrei Mordvichev φέρεται να πέθανε σε αεροδρόμιο στην Chornobayivka. Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει μόνο τον θάνατο του Sukhovetsky. Αν και τείνουν να μένουν μακριά από τα πεδία των μαχών, το Insider εξηγεί ότι οι Ρώσοι στρατηγοί κατευθύνονται στην πρώτη γραμμή σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν κάποιο έλεγχο στην εισβολή. Ωστόσο, αντί να κάνουν προόδους, θέτουν τον εαυτό τους σε μια εξαιρετικά ευάλωτη θέση.

Καπέλο

Το κόλπο των Ουκρανών με τα ρωσικά σήματα

Τουλάχιστον ένας στρατηγός φέρεται να σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή, σύμφωνα με το 19FortyFive. Ένας άλλος φέρεται να σκοτώθηκε λόγω ουκρανικής υποκλοπής ρωσικής επικοινωνίας. Το BBC αναφέρει ότι καθώς η Ουκρανία στοχεύει υψηλόβαθμους αξιωματούχους, είναι κρίσιμο να γνωρίζει πού βρίσκονται. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Ρώσοι αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν τους διαύλους επικοινωνίας τους. Ο αμυντικός αναλυτής Konrad Muzyka της Rochan Consulting δήλωσε: «Εάν οι Ρώσοι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ή αναλογικούς ασύρματους για να επικοινωνούν με ανώτερους αξιωματικούς, οι Ουκρανοί έχουν τα πάντα στο πιάτο τους». Είναι επίσης πλεονέκτημα για τους Ουκρανούς ότι οι Ρώσοι στρατηγοί έχουν πλησιάσει τις πρώτες γραμμές.

Πώς κατάφεραν οι Ουκρανοί αυτό το κατόρθωμα; Με απλά λόγια, μπλοκάρουν τις ελάχιστα ασφαλείς γραμμές επικοινωνίας, κάτι που αναγκάζει τους Ρώσους να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα (Yahoo). Αυτό μπορεί να είναι ένα κλεμμένο κινητό τηλέφωνο ή ένα βασικό ραδιόφωνο. Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει η Daily Beast καθιστά την τοποθεσία ενός στρατηγού ανιχνεύσιμη. Οι New York Times γράφουν ότι ένας στρατηγός και το προσωπικό του φέρεται να σκοτώθηκαν όταν έκανε ένα τηλεφώνημα που αποκάλυψε τη θέση του. Ο David Petraeus, πρώην στρατηγός των ΗΠΑ, εξήγησε ότι για έναν Αμερικανό στρατηγό το να πεθάνει στη μάχη είναι «πολύ, πολύ ασυνήθιστο», προσθέτοντας: «Αυτό συμβαίνει τις πρώτες τρεις εβδομάδες και αυτοί είναι αρκετά ανώτεροι στρατιωτικοί».

gps

Τι σημαίνουν για τη Ρωσία αυτές οι απώλειες

Οι υποτιθέμενοι θάνατοι των πέντε στρατηγών είναι μια τεράστια απώλεια για τη Ρωσία, όπως γράφει το 19FortyFive. Πρώτον, διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν αντικαταστάτες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι στρατηγοί, για παράδειγμα, έχουν χρόνια εμπειρίας και δεν μπορούν όλοι να αναλάβουν τον ρόλο τους. Δεν είναι άπειροι στρατιώτες που πεθαίνουν, αλλά κορυφαίοι αξιωματούχοι που συνήθως κρατούνται μακριά από οποιαδήποτε επιχειρησιακή ενέργεια (Military). Ωστόσο, η πολιτική πίεση και η έλλειψη στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού τους ανάγκασαν να μετακινηθούν στην πρώτη γραμμή.

Αυτές οι απώλειες προκαλούν βαθιά θλίψη Ρώσους στρατιώτες, γράφει το CNN. Η Evelyn Farkas, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου εξήγησε: «Απώλειες σαν αυτή επηρεάζουν το ηθικό και τη συνοχή των μονάδων, ειδικά επειδή αυτοί οι στρατιώτες δεν καταλαβαίνουν γιατί πολεμούν» (New York Times). Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι στρατιώτες δεν ήταν τόσο προετοιμασμένοι όσο υπολόγιζαν, αναφέρει το Military. Το Newsweek γράφει ότι στην πραγματικότητα οι Ρώσοι στρατιώτες εξαπατήθηκαν σε έναν πόλεμο. Πίστευαν ότι επρόκειτο να τους καλωσορίσουν οι Ουκρανοί επειδή θα τους απελευθέρωναν από τους Ναζί