Η απόδραση του αιώνα: Βαρόνος ναρκωτικών έφυγε σαν κύριος, από φυλακή υψίστης ασφαλείας, από… ανοιχτή πόρτα (vid)

Newsroom
Η απόδραση του αιώνα: Βαρόνος ναρκωτικών έφυγε σαν κύριος, από φυλακή υψίστης ασφαλείας, από… ανοιχτή πόρτα (vid)
Το 2018 είχε προσποιηθεί ότι… πέθανε. Έκανε πλαστική επέμβαση για να αλλάξει μορφή και άλλαξε όνομα. Συνελήφθη πέρσι λίγο πριν τη γιορτή που είχε στηθεί για τα γενέθλιά του.

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας ήρθε στο φως της δημοσιότητας, το οποίο απεικονίζει τον Κολομβιανό βαρόνο ναρκωτικών Χουάν Κάστρο- γνωστό και ως Ματάμπα- να αποδράει από τη φυλακή La Picota, η οποία θεωρείται υψίστης ασφαλείας στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, από… ανοιχτές πόρτες! Σίγουρα πιο εύκολο δεν θα μπορούσε να του το κάνουν.

Ο Ματάμπα, που απέδρασε στις 18 Μαρτίου το 2022, διαχειρίζεται το 20% των αποστολών κοκαΐνης από την επαρχία Nariño της Κολομβίας, όντας μέλος της ισχυρής οργάνωσης Gulf Clan.

Αρχικά, δηλώθηκε αγνοούμενος, όταν οι σωφρονιστικοί φρουροί είδαν πως δεν βρισκόταν στο κελί του, κατά την πρωινή αναφορά. Σύντομα ξεκίνησε έρευνα, πιστεύοντας πως η απόδρασή του, θα ήταν το λιγότερο κινηματογραφική: Σκάβοντας κάποιο τούνελ ή έχοντας φύγει κρυμμένος μέσα στα άπλυτα ρούχα. Η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική.

Ο Ματάμπα βρήκε πόρτες ανοιχτές και τις διάβηκε φορώντας ρούχα αστυνομικού φρουρού.

Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας προκάλεσε την οργή της Κυβέρνησης στην Κολομβία, με τον Πρόεδρο της χώρας, Ιβάν Ντούκε να ανακοινώνει πλήρη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος μετά την απόδραση.

Ένας αστυνομικός φρουρός, που θεωρείται βασικός ύποπτος, καθώς τον βαραίνουν υποψίες ότι βοήθησε τον Ματάμπα, παρέχοντάς του την αστυνομική στολή και αφήνοντας τις πόρτες ξεκλείδωτες, συνελήφθη, ενώ ο διευθυντής της φυλακής La Picota και περισσότεροι από 50 φρουροί που είχαν βάρδια εκείνο το βράδυ, τέθηκαν σε αναστολή.

Ο Ματάμπα βρισκόταν στη φυλακή από τον Μάιο του 2021 μετά τη σύλληψή του για κατηγορίες ναρκωτικών, ενώ παραδόξως δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που απέδρασε. Το 2018, ενώ βρισκόταν σε ιατρική άδεια, προσποιήθηκε ότι… πέθανε. Έκανε πλαστική επέμβαση για να αλλάξει την εμφάνισή του και χρησιμοποιούσε ψεύτικο όνομα.

Πέρσι μόλις, ανακάλυψαν το κόλπο που είχε σκαρώσει και συνελήφθη καθώς ετοιμαζόταν να παρευρεθεί στη γιορτή για τα… γενέθλιά του.