Δύο Ουκρανοί αποφυλακίστηκαν στην Ολλανδία για να πάνε να πολεμήσουν στη χώρα τους

Newsroom
Δύο Ουκρανοί αποφυλακίστηκαν στην Ολλανδία για να πάνε να πολεμήσουν στη χώρα τους
Αυτές οι συνθήκες είναι «έκτακτες» και «σοβαρές», σύμφωνα με το δικαστήριο, που εκτιμά πως το συμφέρον να αποφυλακιστούν «επικρατεί του κοινωνικού συμφέροντος».

Η κράτηση στην Ολλανδία δύο Ουκρανών, που θεωρούνται ύποπτοι για διακίνηση ανθρώπων, ανεστάλη την περασμένη Παρασκευή, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της έκκλησης της ουκρανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες της να υπερασπιστούν τη χώρα τους, «συνθήκες έκτακτες, σοβαρές», σύμφωνα με μία απόφαση του δικαστηρίου του Ζίλαντ και του δυτικού Μπράμπαντ.

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 29 και 27 ετών, με καταγωγή από το Λουτσκ (βορειοδυτική Ουκρανία), βαρύνονται με υποψίες ότι βοήθησαν 11 Αλβανούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να φθάσουν με πλοίο στην Αγγλία, έγινε σήμερα (21/3) γνωστό από την εισαγγελία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κράτησή τους ανεστάλη λόγω της «εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, της έκκλησης που απηύθυνε η ουκρανική κυβέρνηση στους κατοίκους της για να υπερασπιστούν τη χώρα τους», της επιθυμίας των κατηγορουμένων να ανταποκριθούν σε αυτήν την έκκληση και του συμφέροντός τους να βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους, εξήγησε το δικαστήριο.

Αυτές οι συνθήκες είναι «έκτακτες» και «σοβαρές», σύμφωνα με το δικαστήριο, που εκτιμά πως το συμφέρον να αποφυλακιστούν οι δύο ύποπτοι «επικρατεί του κοινωνικού συμφέροντος να παραμείνουν προφυλακισμένοι».

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν στην Ολλανδία», δήλωσε μία εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου στο AFP.

Η αναστολή δεν είναι περιορισμένη χρονικά, διευκρίνισε η ίδια και οι ύποπτοι δεν θα πρέπει να παραστούν στη δίκη τους. Όμως, οι προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή τους έχουν αποσαφηνιστεί:

«Εάν καταδικαστούν σε ποινή κάθειρξης, θα πρέπει εν τέλει να εκτίσουν αυτήν την ποινή», εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου.