Η Ρωσία θέλει να ανταλλάξει με την Ουκρανία 500 αιχμαλώτους

Newsroom
Η Ρωσία θέλει να ανταλλάξει με την Ουκρανία 500 αιχμαλώτους
Ήδη οι Ρώσοι παρέδωσαν στον Ερυθρό Σταυρό πληροφορίες για 500 και πλέον Ουκρανούς που κρατάνε αιχμαλώτους.

Η Ρωσία παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό πληροφορίες για περισσότερους από 500 αιχμάλωτους Ουκρανούς, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.

Την πληροφορία αυτή φέρεται να μετέφερε η Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, Τατιάνα Μοσκάλκοβα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Μοσκάλκοβα είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ανταλλάξει τους αιχμαλώτους με Ρώσους που έχουν συλληφθεί στην Ουκρανία.

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν παραδινόμαστε»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε έναν περιφερειακό, δημόσιο ιστότοπο, Suspilne, πως η Ουκρανία «δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας για να σταματήσει τον πόλεμο».

Ανέφερε δε: «Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας. Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους. Δεν είναι σωστό, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα. Ο λαός μας είναι ενωμένος» τόνισε.

Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, της πρωτεύουσας, εξήγησε ο Ζελένσκι. Όμως «ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εδώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε. «Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε.

«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε.

Ο Ζελένσκι πρόκειται αύριο (22/3) να απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στο κοινοβούλιο της Ιταλίας. Έχει ήδη μιλήσει με τον ίδιο τρόπο στα κοινοβουλευτικά σώματα των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γερμανίας και του Ισραήλ. Την Τετάρτη (23/3), θα είναι η σειρά της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.