Γιατί οι Ρώσοι λέγονται «ολιγάρχες» και οι άλλοι «δισεκατομμυριούχοι»; Η εξήγηση

Νίκος Ρόλλας
Γιατί οι Ρώσοι λέγονται «ολιγάρχες» και οι άλλοι «δισεκατομμυριούχοι»; Η εξήγηση
Ο λόγος που οι Ρώσοι χαρακτηρίζονται ολιγάρχες, ενώ οι... λεφτάδες στον υπόλοιποι κόσμο απλά «δισεκατομμυριούχοι».

Από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, γίνεται σε καθημερινή πλέον βάση, αναφορά στους ολιγάρχες της Ρωσίας, στους οποίος τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (αλλά και η Μεγάλη Βρετανία) έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις και δέσμευση των περιουσιών τους.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος αναγκάστηκε να βάλει πωλητήριο στην Τσέλσι, η οποία πλέον είναι σε αναζήτηση νέου αφεντικού.

Γιατί όμως οι... λεφτάδες στην Ρωσία λέγονται ολιγάρχες, ενώ αυτοί των υπόλοιπων χωρών του κόσμου, απλά δισεκατομμυριούχοι; Ποια είναι η διαφορά τους;

Ρομάν Αμπράμοβιτς

Πριν επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε την διαφορά, ας δούμε την ερμηνεία της λέξης ολιγαρχία. «Ολιγαρχία λέγεται το πολίτευμα στο οποίο η πολιτική εξουσία ασκείται από ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας. Η λέξη προέρχεται από τις λέξεις ὀλίγον και ἄρχω», αναφέρει η Wikipedia και όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ο ολιγάρχης είναι αυτός που συμμετέχει σε αυτό το μικρό τμήμα της κοινωνίας.

Για να μιλήσουμε λίγο πιο συγκεκριμένα, ας δούμε τι είχε πει πριν από τέσσερα χρόνια στο CNN, ο Τόμας Γκράχαμ που ήταν ανώτερος διευθυντής των ρωσικών υποθέσεων κατά την θητεία του Τζορτζ Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Οι ολιγάρχες είναι πλούσιοι Ρώσοι επιχειρηματίας που βρίσκονται κοντά στην εξουσία της Ρωσίας. Σχεδόν κάθε Ρώσος επιχειρηματίας είναι ολιγάρχης, γιατί στην χώρα υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του ιδιωτικού πλούτου και της δημόσιας εξουσίας», κάτι που σημαίνει πως αν επιβληθεί μία κύρωση σε κάποιον ολιγάρχη είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί και η κυβέρνηση λόγω της εξάρτησης που υπάρχει.

Μάλιστα εξήγησε πως «Η διαφορά μας (σ.σ. εννοώντας τις ΗΠΑ) είναι οτι έχουμε θεσμούς και ανεξάρτητα δικαστικά συστήματα. Μπορεί να προσπαθήσει κάποιος να επηρεάσει την πολιτική, αλλά δεν χρειάζεται να έχεις πρόσβαση στην εξουσία για να προστατεύσεις την περιουσία σου», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Μπορείς να είσαι πλούσιος επιχειρηματίας στις ΗΠΑ και να μην ανησυχείς για τις επαφές σου στην κυβέρνηση. Είναι λίγο διαφορετικό στην Ρωσία, καθώς κάθε επιχειρηματική απόφαση, πρέπει να ελέγχεται από το Κρεμλίνο».

Κρεμλίνο

Βέβαια, μπορεί στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες του κόσμου να λένε οτι δεν έχουν ολιγάρχες, αλλά η αλήθεια είναι οτι απλώς εκεί το σύστημα λειτουργεί διαφορετικά.