Πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια: Ο λόγος που οι Ρώσοι «καίγονταν» να το καταλάβουν

Newsroom
Πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια: Ο λόγος που οι Ρώσοι «καίγονταν» να το καταλάβουν
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό κομμάτι της Ουκρανίας βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους και πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής (4/3) προκαλώντας πυρκαγιά σε κτίριό του, ωστόσο αυτή κατασβήστηκε. Οι Ουκρανοί όμως δεν κατάφεραν να το κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους και πλέον βρίσκεται σε ρωσική κατοχή.

Τι κάνει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια;

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια κατασκευάστηκε, όπως αναφέρει η Guardian, μεταξύ του 1984 και 1995. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία και δη στην περιοχή Enerhodar, στον ποταμό Δνείπερο. Απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την περιοχή του Ντονμπάς- που αναγνώρισε ο Πούτιν ως ανεξάρτητη- και 550 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιέβου.

Είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ευρώπη και ο 9ος μεγαλύτερος στον κόσμο, καθώς διαθέτει 6 αντιδραστήρες, ο καθένας από τους οποίους παράγει 950 MW και συνολική ισχύ 5.700 MW. Ενέργεια αρκετή για περίπου 4 εκατομμύρια σπίτια. Σε κανονικές συνθήκες ζωής, το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια παράγει το 1/5 της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και περίπου τη μισή ενέργεια που παράγεται από τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

2

Όλο το story από τον βομβαρδισμό και μετά

Ξημερώματα Παρασκευής (4/3) ένας υπάλληλος του εργοστασίου, ανάρτησε στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις και ότι υπήρχε «πραγματική απειλή πυρηνικού κινδύνου», όπως ανέφερε ο υπάλληλος στο μήνυμά του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας επιβεβαίωσε τις αναφορές, γράφοντας στο Twitter ότι ο ρωσικός στρατός «βομβάρδισε από όλες τις πλευρές κατά του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια», κάνοντας έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε οι πυροσβέστες να μπορέσουν να ελέγξουν τη φωτιά και να τη σβήσουν. Όπως και τελικά έγινε.

Λίγο αργότερα, η «Ουκρανική Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης» ανέφερε ότι η ακτινοβολία στο εργοστάσιο ήταν «μέσα στα κανονικά όρια» και οι συνθήκες πυρκαγιάς στο εργοστάσιο ήταν στα «κανονικά επίπεδα». Συμπλήρωσε δε πως η φωτιά εκδηλώθηκε σε κτίριο έξω από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Λίγο αργότερα, έγινε αναφορά πως η τρίτη μονάδα ισχύος στο εργοστάσιο αποσυνδέθηκε, αφήνοντας μόνο μία από τις έξι μονάδες του εργοστασίου, την τέταρτη μονάδα, σε λειτουργία.

Οι πρώτες αναφορές για τον βομβαρδισμό και τη φωτιά στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, οδήγησαν τις μετοχές στις αγορές στην Ασία να «πέφτουν» και τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται περαιτέρω.

2

Υπάρχει απειλή ραδιενέργειας;

Το κύριο ερώτημα και η ανησυχία όλων, μετά τα γεγονότα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι αν υπάρχει και κατά πόσο απειλή διαρροής ραδιενέργειας. Οι ουκρανικές αρχές το πρωί της Παρασκευής (4/3) ανέφεραν ότι η εγκατάσταση ήταν ασφαλής και «η πυρηνική ασφάλεια είναι πλέον εγγυημένη».

Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας τόνισε ότι «δεν αναφέρθηκε καμία αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια».

Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν επίσης ότι οι τελευταίες πληροφορίες τους, δεν έδειξαν καμία ένδειξη για αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας στο εργοστάσιο. Η υπουργός ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ, δήλωσε ότι οι αντιδραστήρες «προστατεύονται από ισχυρές δομές περιορισμού και κλείνουν με ασφάλεια».

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει (και) το εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ που δεν λειτουργεί και το οποίο βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Αναλυτές παρατήρησαν ότι το εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι «διαφορετικού και ασφαλέστερου τύπου» από το Τσερνόμπιλ, στο οποίο προκλήθηκε το 1986 η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία.

«Μικρές οι πιθανότητες έκρηξης, κατάρρευσης ή απελευθέρωσης ραδιενέργειας»

Ο επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, Τόνι Ίργουιν δήλωσε ότι «οι πιθανότητες έκρηξης, πυρηνικής κατάρρευσης ή απελευθέρωσης ραδιενέργειας είναι μικρές», ενώ τόνισε ότι «οι αντιδραστήρες PWR (σ.σ. αντιδραστήρας νερού υπό πίεση) είναι πολύ πιο ασφαλείς από τους αντιδραστήρες στο Τσερνόμπιλ και δεν φαίνεται να έχουν υποστεί ακόμη ζημιές. Οι αντιδραστήρες έχουν μεγάλους ρύπους από σκυρόδεμα και ενσωματωμένα συστήματα πυροπροστασίας. Αυτοί οι αντιδραστήρες διαθέτουν εφεδρικά συστήματα ψύξης έκτακτης ανάγκης».