Φιλανδία, Σουηδία, ΗΠΑ και Καναδάς απαγορεύουν να πωλούνται ρωσικές βότκες!

Newsroom
Φιλανδία, Σουηδία, ΗΠΑ και Καναδάς απαγορεύουν να πωλούνται ρωσικές βότκες!
Οι κυβερνήτες ορισμένων πολιτειών στις ΗΠΑ και στον Καναδά διέταξαν τα καταστήματα αλκοολούχων ποτών να σταματήσουν την πώληση ρωσικής βότκας.

Μέσα σε έναν κυκεώνα απαγορεύσεων και κυρώσεων για τη Ρωσία, ήρθε στο πλάνο και η… βότκα! Οι κυβερνήτες ορισμένων πολιτειών των ΗΠΑ διέταξαν τα καταστήματα αλκοολούχων ποτών να σταματήσουν την πώληση ρωσικής βότκας και αποσταγμένων οινοπνευματωδών ποτών από τη χώρα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα.

Ο κυβερνήτης της Γιούτα, Σπένσερ Κοξ έγινε ο τελευταίος χρονικά που έδωσε το Σαββατοκύριακο εντολή στο Υπουργείο Ελέγχου Αλκοολούχων Ποτών της πολιτείας, να αφαιρέσει όλα τα ρωσικής παραγωγής και επώνυμα προϊόντα από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής.

Πριν τον κυβερνήτη της Γιούτα, ανάλογη απόφαση είχαν πάρει οι κυβερνώντες του Νιου Χάμσαϊρ, του Οχάιο και της Πενσυλβάνια.

2

Η κίνηση αυτή βέβαια περισσότερο μοιάζει με συμβολική παρά με ουσιαστική καθώς μόνο το 1,2% των εισαγωγών βότκας των ΗΠΑ προήλθε από τη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του 2021.Η ρωσική βότκα δηλαδή αναλογούσε σε 18,5 εκατομμύρια δολάρια από τις συνολικές εισαγωγές βότκας αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φανταστείτε μόνο ότι τα 660 εκατομμύρια δολάρια αντιστούσαν στην βότκα από τη Γαλλία.

Πολλές βότκες ρωσικού στιλ που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Smirnoff και Stolichnaya, παρασκευάζονται στην πραγματικότητα σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

2

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η ιδιοκτησία της μάρκας Stolichnaya ήταν υπό αμφισβήτηση μεταξύ μιας ρωσικής κρατικής εταιρείας και του Ομίλου Stoli, αλλά η βότκα που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγεται από την Stoli.

Ο Όμιλος Stoli, παράγει το εμπορικό σήμα «Stolichnaya» στη Λετονία και μάλιστα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι υποστηρίζει τον ουκρανικό λαό. Όσοι επισκέπτονται μάλιστα τον ιστότοπο «Stoli», θα δουν να εμφανίζεται ένα περιστέρι στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, το οποίο κρατά ένα κλαδί ελιάς και από κάτω αναγράφει: «Η Ομάδα Stoli υποστηρίζει την ειρήνη στην Ευρώπη και την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό».

2

Από την άλλη, η βότκα Russian Standard, η πιο δημοφιλής ρωσική βότκα που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, διανέμεται από τη Roust Group και τη Roust International με έδρα τη Μόσχα. Πωλείται επίσης με την επωνυμία Green Mark Vodka.

Ορισμένες επαρχίες του Καναδά, συμπεριλαμβανομένου του Οντάριο, της Αλμπέρτα και της Βρετανικής Κολομβίας, έκαναν παρόμοιες κινήσεις την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας εντολή στα επαρχιακά καταστήματα αλκοολούχων ποτών να σταματήσουν να πωλούν μάρκες ρωσικής παραγωγής.

Στο Τέξας, ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ προέτρεψε όλα τα καταστήματα αλκοολούχων ποτών και τα εστιατόρια στην πολιτεία να σταματήσουν να σερβίρουν προϊόντα ρωσικής παραγωγής σε εθελοντική βάση: «Το Τέξας στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε σε μήνυμά του στο Twitter.

Αποσύρουν ρωσικά ποτά Φιλανδία και Σουηδία

Οι δημόσιες υπηρεσίες που διαχειρίζονται το μονοπώλιο πώλησης αλκοολούχων ποτών στη Φινλανδία και τη Σουηδία αποφάσισαν να αποσύρουν από τα ράφια τους όλα τα ρωσικά ποτά, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Alko, ως υπεύθυνη εταιρεία, θα διακόψει την πώληση ρωσικών προϊόντων από τα φυσικά και τα διαδικτυακά καταστήματά της από (σήμερα Δευτέρα), 28 Φεβρουαρίου» ανέφερε η φινλανδική εταιρεία. «Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι σοκαριστική και το πήραμε πολύ σοβαρά», εξήγησε μια εκπρόσωπος της εταιρείας που διαθέτει περισσότερα από 11.000 ποτά, μεταξύ των οποίων και περίπου 30 ρωσικά, κυρίως διάφορες μάρκες βότκας.

Στη γειτονική Σουηδία, η Systembolaget έλαβε μια παρόμοια απόφαση. Η απαγόρευση πώλησης ρωσικών ποτών έχει «άμεση ισχύ», διευκρίνισε.