To video με τις μολότοφ των Ουκρανών είναι τελικά από το 2014 (vid)

Newsroom
To video με τις μολότοφ των Ουκρανών είναι τελικά από το 2014 (vid)
Το επίμαχο βίντεο δεν σχετίζεται με τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στη χώρα. Στην πραγματικότητα δείχνει πλάνα από σύγκρουση Ουκρανών διαδηλωτών με ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας τον Φεβρουάριο του 2014.

Σε ιστοσελίδες ενημέρωσης και στο Facebook διαμοιράζεται βίντεο το οποίο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δείχνει τις ρίψεις βομβών μολότοφ από Ουκρανούς πολίτες εναντίον ρωσικών τανκς που έχουν εισβάλει στο Κίεβο.

Ωστόσο, το επίμαχο βίντεο δείχνει περιστατικό που έλαβε χώρα το 2014 στην Ουκρανία και δεν σχετίζεται με την τωρινή εισβολή ρωσικών δυνάμεων στη χώρα. Τι ισχύει Το επίμαχο βίντεο παρουσιάζεται ως πρόσφατο και, σύμφωνα με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, δείχνει Ουκρανούς πολίτες να ρίχνουν μολότοφ σε ρωσικά τανκς που έχουν εισβάλει στο Κίεβο.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter, την οποία επικαλούνται τα δημοσιεύματα, το περιστατικό που βλέπουμε διαδραματίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2022. Επίσης, ένα μικρό απόσπασμα (0:29-0:41) από το εξεταζόμενο βίντεο προβλήθηκε ως πρόσφατο πλάνο από την Ουκρανία σε ρεπορτάζ της έκτακτης ενημερωτικής εκπομπής “Πόλεμος στην Ουκρανία” του τηλεοπτικού σταθμού Mega, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το εξεταζόμενο βίντεο κυκλοφορεί στο YouTube από το 2014, και δείχνει πλάνα από τις συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών διαδηλωτών και ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας. Σύμφωνα με την περιγραφή του βίντεο, το προβαλλόμενο περιστατικό έλαβε χώρα στις 18 Φεβρουαρίου του 2014 στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, και δείχνει τη στιγμή που διαδηλωτές ρίχνουν μολότοφ και πέτρες σε ειδικά αστυνομικά οχήματα που επιχειρούν να διασπάσουν το οδόφραγμα που έχουν στήσει.

Το εν λόγω περιστατικό αποτελεί ένα μικρό μέρος από συγκρούσεις κατά τη διάρκεια σειράς διαδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2013, διήρκησαν για μήνες και κλιμακώθηκαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2014.

Συμπέρασμα: Εν κατακλείδι, το επίμαχο βίντεο δεν σχετίζεται με τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στη χώρα. Στην πραγματικότητα δείχνει πλάνα από σύγκρουση Ουκρανών διαδηλωτών με ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας τον Φεβρουάριο του 2014.