Ghost of Kyiev: Υπήρξε όντως Ουκρανός πιλότος που έριξε 6 Ρωσικά αεροπλάνα σε μία μέρα;

Newsroom
Ghost of Kyiev: Υπήρξε όντως Ουκρανός πιλότος που έριξε 6 Ρωσικά αεροπλάνα σε μία μέρα;
Η εξήγηση για την φήμη που κυκλοφορεί στην Ουκρανία για τον πιλότο που έριξε 6 Ρωσικά αεροσκάφη την πρώτη μέρα της εισβολής.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κυκλοφορούν διάφορα videos και ιστορίες, αμφιβόλου εγκυρότητας σχετικά με γεγονότα που έχουν λάβει χώρα κατά την διάρκεια των μαχών των δύο πλευρών.

Μία από αυτές αφορά το «Ghost of Kyiev», το «φάντασμα του Κιέβου», όπως έχει ονομαστεί, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα στον κόσμο, όπως αυτό της New York Post ή του Neewsweek.

Πρόκειται για τον Ουκρανό πιλότο ενός MiG-29, ο οποίος σύμφωνα με τον... θρύλο που δημιουργήθηκε στα social media και βρήκε πρόσφορο έδαφος και στον ηλεκτρονικό τύπο, κατάφερε να καταρρίψει 6 εχθρική αεροσκάφη: Δύο Su-35, δύο Su-25 και από ένα Su-27, MiG-29, μόνο στις πρώτες 24 ώρες της εισβολής.

Αν όντως έχει συμβεί κάτι τέτοιο, σίγουρα ο πιλότος αυτός είναι ήρωας για την χώρα του, καταφέρνοντας ένα σπάνιο επίτευγμα. Υπάρχουν όμως αρκετές αμφιβολίες περί αυτού...

Η βασικότερη είναι οτι κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποιον Ουκρανό επίσημο, όπως έχει γίνει σε τόσες άλλες περιπτώσεις, με πιο χαρακτηριστικές αυτή των στρατιωτών στο Φιδονήσι και του άνδρα που ανατινάχτηκε μαζί με την γέφυρα για να μην περάσουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Το πιο πιθανό είναι να εφευρέθηκε η συγκεκριμένη ιστορία, στο πλαίσιο της προπαγάνδας που υπάρχει και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να ανεβάσει το ηθικό των Ουκρανών και να τους κρατήσει ενωμένους.