Το Κίεβο καταγγέλλει ότι η Ρωσία δεν ακολουθεί τα πρωτόκολλα ασφαλείας για το Τσέρνομπιλ

Newsroom
Το Κίεβο καταγγέλλει ότι η Ρωσία δεν ακολουθεί τα πρωτόκολλα ασφαλείας για το Τσέρνομπιλ
Οι Ουκρανοί κατηγορούν ότι οι Ρώσοι δεν ακολουθούν τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια του Τσερνόμπιλ.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που δεν ακολουθούν τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια του Τσερνόμπιλ θέτουν τον κόσμο σε κίνδυνο. «Για δεύτερη μέρα, οι κατακτητές κρατούν το προσωπικό του σταθμού του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, χωρίς να τους επιτρέπουν να εναλλάσσονται όπως απαιτείται από τους κανόνες τεχνικής ασφάλειας».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πάντως ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται στο Τσερνόμπιλ δεν θεωρούνται επικίνδυνα για το κοινό.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε έφτανε τα 9,46 μικροσίβερτ την ώρα και θεωρείται «χαμηλή». Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην επηρεαστεί και να μην διαταραχθεί κατά κανένα τρόπο η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της ζώνης αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι κρίσιμες υποδομές του πυρηνικού σταθμού δεν έχουν υποστεί ζημιές, και οι εργασίες συντήρησής του συνεχίζονται κανονικά. Η γειτονική Πολωνία ανέφερε επίσης ότι δεν έχει καταγράψει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι κατέγραψαν «ανησυχητικά» επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, το οποίο την Πέμπτη έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Ο Αλεξάντερ Γκριγκόραχ, ο αναπληρωτής διευθυντής της ουκρανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για θέματα ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αύξηση των δεικτών «επειδή όλο το προσωπικό απομακρύνθηκε» από τον σταθμό.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ζήτησε την Πέμπτη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, μετά την είδηση για ρωσοουκρανικές συγκρούσεις γύρω από το Τσερνόμπιλ - τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος όλων των εποχών.