Κάλεσμα Ζελένσκι στον Πούτιν για διαπραγματεύσεις σε ουδέτερο έδαφος (vid)

Newsroom
Κάλεσμα Ζελένσκι στον Πούτιν για διαπραγματεύσεις σε ουδέτερο έδαφος (vid)
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με διάγγελμά του ζήτησε από τον Βλάντιμιρ Πούτιν να σταματήσει τις επιθέσεις και να συζητήσει μαζί του.

Το παράπονό του πως η Ουκρανία έμεινε μόνη της να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας, εξέφρασε σε ένα από τα διαγγέλματά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας πως «η Δύση μας άφησε μόνος μας να πολεμήσουμε».

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Μάλιστα, αντιλαμβανόμενος την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει φάνηκε ανοιχτός να μιλήσει στον Βλάντιμιρ Πούτιν, προκειμένου να διαπραγματευτεί μαζί του.

«Είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για ένα ουδέτερο καθεστώς, καθώς δεν ανήκουμε στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι προβληματισμένος για τις εγγυήσεις που θα λάβει και ποιες θα είναι οι χώρες που θα τις δώσουν.

Σε νέο διάγγελμά του, το πρωί της Παρασκευής τόνισε πως «η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα για το πώς θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες και θα σταματήσει αυτή η εισβολή».

Έκκληση για ειρηνευτική δύναμη

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, έκανε έκκληση να αποκλειστεί η Ρωσία από το δίκτυο πληρωμών SWIFT και να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο που εξάγει η Μόσχα.

Ζήτησε να προσφερθεί «βοήθεια στον στρατό» της Ουκρανίας, με «όπλα και πυρομαχικά» από την Ευρώπη, και να «υποστηριχθεί» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ». Χρειάζεται ταχεία ανάληψη σθεναρής δράσης, επέμεινε.