Λουκέτο σε όλους τους συνδέσμους (vid)

Newsroom
Λουκέτο σε όλους τους συνδέσμους (vid)
Μέχρι τις 31 Ιουλίου κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών, οι οποίοι πλέον θα μειωθούν σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τεράστιες αλλαγές έρχονται στο θέμα της λειτουργίας των συνδέσμων, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που έγιναν την Δευτέρα από τον Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Όπως γνωστοποίησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, μπαίνει προσωρινό λουκέτο σε όλους τους συνδέσμους μέχρι τις 31 Ιουλίου ως ένα μεταβατικό στάδιο για το νέο τρόπο λειτουργίας τους.

Αυτός θα προβλέπει πως ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνης θα μπορούν να αναγνωρίσουν μία λέσχη φιλάθλων που θα έχει ως έδρα υποχρεωτικά τα γραφεία τους.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του

  • -Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων ως 31/07/2022. Σήμερα έχουμε 12 λέσχες και 222 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Μεταβατική περίοδος ως τότε.
  • -ΠΑΕ-ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν έως μια λέσχη. Έδρα στην ίδια διεύθυνση με το ερασιτεχνικό σωματείο της ΠΑΕ/ ΚΑΕ. Υποχρέωση ΠΑΕ/ ΚΑΕ να αναρτά στην ιστοσελίδα του τα στοιχεία της λέσχης φιλάθλων.
  • -Πλημμελής εποπτεία: διοικητικά πρόστιμα και ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.
  • -Νόμιμο παράρτημα λέσχης: Τουλάχιστον 50 άτομα με λευκό ποινικό μητρώο. Ανακαλείται άδεια λειτουργίας εφόσον ασκηθεί δίωξη σε τουλάχιστον 2 μέλη της λέσχης ή του παραρτήματος εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη σε τουλάχιστον 2 άτομα για αδικήματα αθλητικής βίας, παράβαση περί ναρκωτικών ή όπλων και για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
  • -Ψηφιακό μητρώο λεσχών φιλάθλων, το οποίο θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι με ευθύνη των υπευθύνων της λέσχης.
  • -Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των γηπέδων όπου συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι οπαδοί. Το μέτρο ισχύει άμεσα, και για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.
  • -ΠΑΕ/ ΚΑΕ θα δίνουν εισιτήρια διαρκείας στους οργανωμένους οπαδούς και μόνο στους νόμιμους.
  • -Η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι υπόθεση όλων. Εντός της εβδομάδας, την Πέμπτη, πριν την ψήφιση των διατάξεων, περαιτέρω διαβούλευση με τους φορείς και την αθλητική οικογένεια. Συμμετοχή από όλο το πολιτικό, αθλητικό φάσμα και εκπροσώπους των νομίμων λεσχών φιλάθλων.

Οι δηλώσεις Θεοδωρικάκου

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αφού τόνισε πως θα ήθελε να μην χρειαζόταν η συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου και ο Άλκης να ζούσε, ξεκαθάρισε πως ήρθε η ώρα «Να σκοτώσουμε τη Λερναία Ύδρα του χουλιγκανισμού».

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τα 4 νέα μέτρα που παίρνει το Υπουργείο και τα οποία είναι τα εξής...

  • 1) Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσουν οι δύο συνάδελφοί μου.
  • 2) Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.
  • 3) Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.
  • 4) Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της. Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

Μάλιστα, τόνισε πως: «Η Αστυνομία μέχρι χθες πραγματοποίησε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν σε όλη τη χώρα. Έγιναν 17 συλλήψεις. Σημειώνω ότι οι σύνδεσμοι ανήκουν σε όλες τις ομάδες. Και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά. Χωρίς εκπτώσεις. Προχθές επίσης, συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα».

Η παρουσίαση Τσιάρα

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας που επεσήμανε τις αλλαγές που έχουν γίνει στον ποινικό κώδικα από τον περασμένο Νοέμβριο και περιλαμβάνουν τα αδικήματα της οπαδικής βίας.

Ακολούθως γνωστοποίησε τις προτεινόμενες διατάξεις αναφορικά με τις ποινές για την οπαδική βία. Μεταξύ αυτών είναι η κατάργηση της αναστολής, η απαγόρευση της απόκρυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου εντός γηπέδου. Μάλιστα, όπως είπε οι υποθέσεις αυτές θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

1. Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας

Συγκεκριμένα: Αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ)
Στα παραπάνω αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη.

Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μεχρι 1 έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη.

Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλεπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη.

Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.

2. Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας

Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.

3. Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Πιο συγκεκριμένα:

Καταργείται η δυνατότητα της κατ εξαίρεση αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.

Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας ή μετά από παραβίαση της σφράγισης του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων κ εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.

4. Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων.

Έτσι, οταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).

Τσιάρας
Τσιάρας 2
Tsiaras3
Τσιάρας3