Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Ο καταστροφικός σεισμός στον Άη Στράτη

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Ο καταστροφικός σεισμός στον Άη Στράτη
Σαν σήμερα το 1968 καταστροφικός σεισμός μετατρέπει σε σωρούς ερειπίων όλα σχεδόν τα σπίτια του Αγίου Ευστρατίου.

Σαν σήμερα το 1968 καταστροφικός σεισμός μετατρέπει σε σωρούς ερειπίων όλα σχεδόν τα σπίτια του Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστρεπτικό σεισμό.

Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού.

Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή, που επίσης θάβονται στα ερείπια.

Σε σημαντικά γεγονότα της 20ης Φεβρουαρίου είχαμε:

1822: Ναυμαχία των Πατρών. Ελληνικός στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, στον οποίο μετέχουν 27 υδραίικα, 20 σπετσιώτικα και 16 ψαριανά πλοία, καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο υπό τον Καραπεπέ Αλή.

1877: Το μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Η Λίμνη των Κύκνων» κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας.

1913: Ο Ελληνικός Στρατός σφίγγει τον κλοιό του γύρω από τα Ιωάννινα. Το βράδυ οι Τούρκοι ζητούν συνθηκολόγηση.

1944: Νορβηγοί αντάρτες βυθίζουν στη Βόρεια Θάλασσα οχηματαγωγό, με το οποίο οι Ναζί μεταφέρουν όλα τα αποθέματά τους σε βαρύ ύδωρ, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν καθοριστικά οι προσπάθειες του Χίτλερ να κατασκευάσει πρώτος την ατομική βόμβα.

1960: Πέθανε ο Βασίλης Λογοθετίδης, Έλληνας ηθοποιός.

1962: Πρόγραμμα Μέρκιουρι: ο Τζον Γκλεν γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, πραγματοποιώντας τρεις περιστροφές σε 4 ώρες και 55 λεπτά.

1965: Το Ρέιντζερ 8 συντρίβεται στη Σελήνη μετά από μία επιτυχημένη αποστολή φωτογράφησης πιθανών σημείων προσεδάφισης για τους αστροναύτες του προγράμματος Απόλλων.

1967: Γεννήθηκε ο Κερτ Κομπέιν, Αμερικανός μουσικός, δημιουργός του συγκροτήματος Nirvana.

1968: Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστρεπτικό σεισμό. Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού. Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή, που επίσης θάβονται στα ερείπια.

1979: Σεισμός στην Ινδονησία δημιουργεί ρωγμές σε ηφαιστειακό κρατήρα και απελευθερώνει δηλητηριώδη αέρια σκοτώνοντας 149 χωρικούς στην κεντρική Ιάβα.