Ιερέας παραιτήθηκε επειδή έλεγε μία λάθος λέξη και ακυρώθηκαν οι όλες οι βαφτίσεις που είχε κάνει (vid)

Newsroom
Ιερέας παραιτήθηκε επειδή έλεγε μία λάθος λέξη και ακυρώθηκαν οι όλες οι βαφτίσεις που είχε κάνει (vid)
Ο ιερέας στις ΗΠΑ παραδέχθηκε το λάθος του και ανέλαβε τις ευθύνες του.

Ένας καθολικός ιερέας στην Αριζόνα αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν ανακάλυψε ότι όλες οι βαφτίσεις που έκανε μέχρι τον περασμένο Ιούνιο ήταν άκυρες λόγω μιας λέξης που έκανε λάθος. Ο πατέρας Andres Arango ζήτησε συγγνώμη από τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν από το λάθος του, την ώρα που η Καθολική Επισκοπή του Φοίνιξ επιβεβαίωσε ότι όσες βαφτίσεις έγιναν μέχρι τις 17 Ιουνίου 2021 θεωρούνται «άκυρες».

Ο Arango χρησιμοποίησε τη λέξη «εμείς» αντί για «εγώ», ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο το βάπτισμα. Η Μητρόπολη με ανακοίνωσή της επισήμανε: «Με λύπη ανακοινώνουμε κάποιες δυσάρεστες πληροφορίες σχετικά με τις βαφτίσεις που τελούσε ο αιδεσιμότατος Andres Arango, ιερέας της Μητρόπολης του Φοίνιξ.

Έπειτα από προσεκτική μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι λέξεις που χρησιμοποίησε για το μυστήριο της βάφτισης ήταν λανθασμένες και όλες οι βαφτίσεις που έχει κάνει μέχρι τις 17 Ιουνίου 2021 θεωρούνται άκυρες. Οι βαφτίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τον πατέρα Ανδρέα μετά τις 17 Ιουνίου 2021 είναι έγκυρες και δεν χρειάζεται να επαναληφθούν. Αυτό έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της εκκλησίας και η Μητρόπολη του Φοίνιξ είναι έτοιμη να επανορθώσει».

Σύμφωνα με την επισκοπή ο πατέρας Andres συνήθιζε να χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της Ιεροτελεστίας του Βαφτίσματος στα Αγγλικά και στα Ισπανικά τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες τη φράση «σας βαφτίζουμε στο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Το λάθος ήταν η χρήση της λέξης «εμείς» αντί για τη λέξη «εγώ». Διότι δεν είναι η κοινότητα που βαφτίζει έναν άνθρωπο και τον ενσωματώνει στην Εκκλησία του Χριστού. Είναι ο Χριστός και μόνο ο Χριστός που προεδρεύει σε όλα τα μυστήρια, άρα ο Χριστός είναι που βαφτίζει.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Arango ανακοίνωσε την παραίτησή του λέγοντας ότι «ήταν ευλογία και τιμή να υπηρετήσω και να εργαστώ δίπλα σε ανθρώπους που θεωρώ αγαπημένους φίλους και οικογένεια. Με βαριά καρδιά γράφω αυτή την επιστολή σε μια υπέροχη οικογένεια που υπηρέτησα. Με λυπεί που έχω κάνει άκυρες βαφτίσεις κατά την διάρκεια της διακονίας μου ως ιερέας χρησιμοποιώντας μια λανθασμένη φόρμουλα.

Λυπάμαι βαθύτατα για το λάθος μου και για το γεγονός ότι επηρέασε πολλούς ανθρώπους στην ενορία. Με την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και σε επικοινωνία με την Μητρόπολη του Φοίνιξ θα αφιερώσω την ενέργεια και την διακονία μου για να βοηθήσω να διορθώσω και να θεραπεύσω όσους επηρεάστηκαν. Γι αυτό και παραιτήθηκαν από τη θέση μου. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία προκάλεσαν οι πράξεις μου και ζητώ την προσευχή, την συγχώρεση και την κατανόησή σας».