Οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο του ΥΦ. Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά

Newsroom
Οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο του ΥΦ. Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά
«Πετάς σε αποστρατικοποιημένη περιοχή, άλλαξε πορεία» ανέφεραν οι Τούρκοι με το ελληνικό πλήρωμα να μην απαντά καν και να προσγειώνεται κανονικά στους προορισμό του.

Την επίσκεψη του στα ακριτικά νησιά συνεχίζει ο Υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, το ελικόπτερο που τον μετέφερε σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Καλόλιμνος- και στις τρεις περιπτώσεις- παρενοχλήθηκε μέσω ασυρμάτου από τους Τούρκους.

Πιο συγκεκριμένα, όταν το ελικόπτερο πετούσε πάνω από τα νησιά, οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου ανέφερε στον κυβερνήτη: «Πετάς σε αποστρατικοποιημένη περιοχή, άλλαξε πορεία».

Το ελληνικό πλήρωμα, φυσικά όχι μόνο δεν απάντησε στις θρασύτατες τουρκικές προκλήσεις, αλλά προσγειώθηκε κανονικά στα ελληνικά ακριτικά νησιά.

Η ενημέρωση του Υπουργείου Αμύνης για τις επισκέψεις του Νίκου Χαρδαλιά ανέφερε:

«Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, βρέθηκε σήμερα, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, σε ακριτικά νησιά και μικρονησίδες στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο υλοποίησης τετραήμερου προγράμματος επισκέψεων σε Σχηματισμούς, Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια των Ενόπλων Δυνάμεων στο κεντρικό, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος.

Ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκίνησε τις σημερινές επισκέψεις από τη Σάμο. Επισκέφθηκε το Στρατηγείο της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής και το Επιτηρητικό Φυλάκιο «ΨΙΛΗΣ ΑΜΜΟΥ», όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, τα κύρια έργα και τις τρέχουσες δραστηριότητές τους. Επίσης, κατά την παραμονή του στο νησί, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλειο Πανουράκη, τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρο Λυμπέρη και τον Αντιδήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Βασίλειο Βαλκαμλή.

Το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και η Καλόλιμνος ήταν οι επόμενοι σταθμοί του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, όπου επισκέφθηκε τα Επιτηρητικά Φυλάκια «ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ», «ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙΟΥ» και «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ», αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, ενημερώθηκε για την αποστολή τους, επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις - υποδομές τους και συνομίλησε με το προσωπικό.

Ενδιάμεσος σταθμός του κ. Χαρδαλιά οι Αρκιοί, όπου συναντήθηκε με τον Στρατεύσιμο Οπλίτη Ιατρό, ο οποίος έχει τοποθετηθεί για την κάλυψη των αναγκών στο Περιφερειακό Ιατρείο του ακριτικού νησιού. Επίσης, συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Πάτμου κ. Ελευθέριο Κοκκώνη, τον μικρό Μιχαήλ - Άγγελο (ο ένας εκ των δύο μαθητών του Δημοτικού Σχολείου), καθώς και με κατοίκους του οικισμού.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στην Κάλυμνο, όπου επισκέφθηκε την έδρα του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων και ενημερώθηκε από τον Διοικητή του για την ιστορία, την αποστολή και τις τρέχουσες επιχειρησιακές - εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Συντάγματος. Ακολούθως, μετέβη στο Μνημείο των τριών Πεσόντων εν ώρα καθήκοντος Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια και κατέθεσε στεφάνι σε ένδειξη μνήμης και τιμής στους Ήρωες. Τη μικρή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, οΑντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου,ο Δήμαρχος Καλύμνου κ. Δημήτριος Διακομιχάλης, ο Έπαρχος Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου κ. Εμμανουήλ Μουσελλής, ο Διοικητής της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ταξίαρχος Τριαντάφυλλος Θεοδόσιος, καθώς και οι Διοικητές Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας της Καλύμνου, με τους οποίους νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει συνάντηση.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, από τον χώρο του Μνημείου των Ηρώων Πεσόντων, στην Κάλυμνο, δήλωσε:

«Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι το μήνυμα προς όλους. Η δική τους θυσία, το δικό μας στοίχημα ευθύνης, αφοσίωσης, καθήκοντος, ο δικός μας φάρος εθνικής υπερηφάνειας. Αθάνατοι».

Στην Ψέριμο, τελευταίο σταθμό των σημερινών επισκέψεων, ο κ. Χαρδαλιάς συναντήθηκε με τους στρατεύσιμους Οπλίτες Ιατρούς, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για την κάλυψη των αναγκών στο τοπικό Περιφερειακό Ιατρείο. Επίσης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο ομώνυμο Επιτηρητικό Φυλάκιο του νησιού.

Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης».