Ο πρώτος γκέι μαύρος αστυνομικός αποκάλυψε ότι οι συνάδελφοί του, τον έβαφαν με λευκά βερνίκια για να «ταιριάζει» με αυτούς

Newsroom
Ο πρώτος γκέι μαύρος αστυνομικός αποκάλυψε ότι οι συνάδελφοί του, τον έβαφαν με λευκά βερνίκια για να «ταιριάζει» με αυτούς
Η ιστορία του πρώτου μαύρου αστυνομικού που μίλησε ανοιχτά για την σεξουαλικότητά του έγινε ταινία και περιγράφει την κακοποίηση που υπέστη με αποτέλεσμα να φτάσει στα πρόθυρα αυτοκτονίας.

Όσο τα σκάνδαλα της Μητροπολιτικής Βρετανικής Αστυνομίας φουντώνουν, με αποκορύφωμα την αναγκαστική παραίτηση της Επιτρόπου, ήρθε ο πρώτος γκέι μαύρος αστυνομικός να λύσει τη σιωπή του και να μιλήσει για τα καψώνια που του έκαναν στην εκπαίδευση, λόγω του χρώματός του.

Ο Γκαμάλ Τουράουα, ο οποίος εμφανίστηκε ανοιχτά ως ο πρώτος μαύρος αξιωματικός της Met Police (μητροπολιτική αστυνομία) μίλησε για τα ρατσιστικά σχόλια των συναδέλφων του και όχι μόνο, ενώ όταν μια φορά τα είπε, δεν έγινε τίποτα γιατί «το θέμα δεν θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν», όπως του είχε πει χαρακτηριστικά ένας ανώτατος αξιωματικός.

Ο Γκαμάλ Τουράουα, ο οποίος υπέστη ψυχολογική κατάρρευση προς το τέλος της καριέρας του, πρόσθεσε πως νιώθει συνένοχος στην κακοποίηση που υπέστη, γιατί έπρεπε να είχε μιλήσει αρκετές φορές αλλά και επειδή ήθελε να «ταιριάζει» με τους υπόλοιπους και να είναι προφανώς καλά μαζί τους.

2

Τους τελευταίους 18 μήνες, η Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Dame Cressida Dick έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική για τη συμπεριφορά των αξιωματικών υπό τις διαταγές της και την απάντηση της Scotland Yard σε μια σειρά από σκάνδαλα.

Είναι ενδεικτικό ότι στο αστυνομικό τμήμα Charing Cross μεταξύ 2016 και 2018 βρέθηκαν αστυνομικοί που έστελναν ρατσιστικά, μισογύνικα και ομοφοβικά μηνύματα μέσω εφαρμογών όπως το Whatsapp.

Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την κριτική, η Dame Cressida είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι θα παραμείνει επικεφαλής της Met Police και πρόσθεσε πως «είμαι πολύ θυμωμένη για το όλο θέμα» και ότι «δεν υπάρχει μέρος στο Met για σεξισμό ή ρατσισμό ή ομοφοβία, για κατάχρηση εμπιστοσύνης ή για εκφοβισμό». Ώρες αργότερα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού έχασε την εμπιστοσύνη του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

2

Ο Γκαμάλ Τουράουα, η ιστορία του οποίου γίνεται ταινία για να διδάξει, να βοηθήσει και να αφυπνίσει, είπε ότι δεν κατήγγειλε ποτέ επίσημα το περιστατικό, επομένως οι εμπλεκόμενοι δεν αντιμετώπισαν ποτέ πειθαρχικές διαδικασίες. Συμπλήρωσε δε πως δεν μπορεί να παραπονιέται καθώς νιώθει «συνένοχος» για τη δική του κακοποίηση.

Μια κακοποίηση που έφτασε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, καθώς όταν ήταν στο Σώμα για περίπου 10 χρόνια, είχε σκεφτεί να βάλει τέλος στη ζωή του. Είχε γράψει μάλιστα ένα σημείωμα αυτοκτονίας, ενώ εκείνες της μέρες πάλευε και με τη σεξουαλικότητά του. Ωστόσο, είπε ότι η κρίση ψυχικής υγείας του είχε θετικό αντίκτυπο στη ζωή του.

«Αυτή η κατάρρευση ήταν ίσως το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ, γιατί οι τρεις μήνες που είχα άδεια, με ανάγκασαν πραγματικά να κοιτάξω τον εαυτό μου και να συνειδητοποιήσω τι είχα επιτρέψει να μου συμβεί. Έπρεπε να αρχίσω να ξαναφτιάχνω τον εαυτό μου» είπε χαρακτηριστικά.

2

Ο Τουράουα πλέον, έχοντας φύγει από το Σώμα, χρησιμοποιεί την ιστορία του για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των υπηρετούντων αστυνομικών και άλλων οργανώσεων ενώ συμπλήρωσε πως οι άνθρωποι πρέπει να είναι «μέρος της αλλαγής» αντί να επικρίνουν συνεχώς έναν οργανισμό και να μην κάνουν τίποτα για να αλλάξουν τα πράγματα.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανταποκρινόμενη στην ταινία του Τουράουα εξέδωσε μια ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που εντάχθηκε στη δύναμη της: «Δεν είναι η ίδια Met Police όπως ήταν πριν από 20 με 25 χρόνια. Πλέον παρέχουμε υποχρεωτική εκπαίδευση για την ποικιλομορφία για όλους τους αξιωματικούς και το προσωπικό και έχουμε εισαγάγει κάμερες που φορούν, έτσι ώστε οι συναντήσεις των αξιωματικών μας με το κοινό να καταγράφονται και να είναι υπόλογοι».