Πώς φτιάχνεται το ψεύτικο χιόνι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και τι κινδύνους παρουσιάζει

Newsroom
Πώς φτιάχνεται το ψεύτικο χιόνι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και τι κινδύνους παρουσιάζει
Αθλητές και οργανώσεις δεν είναι «σύμμαχοι» του τεχνητού χιονιού, με τη ΔΟΕ και τους διοργανωτές να έχουν αντίθετη άποψη!

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι στις οθόνες μας, θα δούμε πολλά χιονισμένα τοπία αλλά κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, θα δούμε πως δεν είναι όλα έτσι όπως φαίνονται.

Σύμφωνα λοιπόν με μια πρόσφατη μελέτη, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022, είναι οι πρώτοι στους οποίους το μεγαλύτερο μέρος του χιονιού στο οποίο αγωνίζονται οι αθλητές είναι… ψεύτικο. Τεχνητό και όχι αληθινό χιόνι.

Από τη στιγμή που οι περιοχές που χρησιμοποιούνται για τη διοργάνωση των αθλημάτων, γύρω από το Πεκίνο δεν έχουν αρκετή χιονόπτωση η οποία θα ευδοκιμεί για τα αγωνίσματα, οι διοργανωτές, αντ' αυτού χρησιμοποιούν γεννήτριες χιονιού για να δημιουργήσουν περίπου 1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χιονιού που θα διανεμηθούν στους χώρους, όπου οι αθλητές μπορούν να κάνουν σκι και σνόουμπορντ.

2

Το τεχνητό χιόνι έχει περιγραφεί περισσότερο ως ένα είδος «λάσπης», φτιαγμένο από σταγονίδια νερού που διασπώνται και στη συνέχεια κρυσταλλώνονται σε παγωμένες νιφάδες. Το τελικό προϊόν είναι πιο συμπαγές από το φυσικό χιόνι, ωστόσο με την πάροδο των χρόνων δέχεται κριτική από αθλητές που ισχυρίζονται ότι δεν είναι τόσο φιλική επιφάνεια όσο στο πραγματικό.

Σύμφωνα με έναν προπονητή της Team USA, «μοιάζει σα να πέφτεις σε σκυρόδεμα.

«Το τεχνητό χιόνι είναι πιο παγωμένο, επομένως πιο γρήγορο και επικίνδυνο, επίσης πονάει περισσότερο αν πέσεις εκεί που δεν είναι αφράτο καθώς μοιάζει με βραχώδες και λασπώδες σκληρό έδαφος», είπε με τη σειρά της στο AP η Εσθονή χειμερινή Ολυμπιονίκης Johanna Taliharm.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων δεν συμμερίζονται τους ισχυρισμούς ότι το ψεύτικο χιόνι είναι λιγότερο ασφαλές και έχουν επισημάνει ότι πολλά χρόνια χρησιμοποιούν στην πίστα του σκι τεχνητό χιόνι.

Ένας αξιωματούχος της ΔΟΕ είπε στο CNET: «Ο πάγος και η πυκνότητα της επιφάνειας εξαρτώνται από τις ανάγκες του εκάστοτε αγώνα και την προετοιμασία της διαδρομής, όχι από την πηγή του χιονιού».

2

Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αυτών των τεράστιων ποσοτήτων τεχνητού χιονιού, έχει επίσης επικριθεί από οργανώσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Η μελέτη του Πανεπιστημίου Loughborough διαπιστώνει ότι «ακόμα κι αν τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαιτείται τεράστια ποσότητα ενέργειας που είναι και δαπανηρή και μπορεί να είναι σημαντική αποστράγγιση των υδάτινων πόρων».

Η ΔΟΕ με τη σειρά της λέει ότι όλο το ψεύτικο χιόνι της κατασκευάζεται με χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας και ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι τεράστιες ποσότητες νερού που απαιτούνται για την παραγωγή του χιονιού δεν επηρεάζουν τη διατήρηση ή την παροχή νερού για τους κατοίκους της περιοχής.