Σάλος στην Ολλανδία: Γκρεμίζουν ιστορική γέφυρα-μνημείο για να περάσει το γιοτ του Τζεφ Μπέζος

Newsroom
Σάλος στην Ολλανδία: Γκρεμίζουν ιστορική γέφυρα-μνημείο για να περάσει το γιοτ του Τζεφ Μπέζος
Η ιστορική γέφυρα «Ντε Χεφ» θα αποσυναρμολογηθεί για να περάσει το πολυτελές γιοτ του Τζεφ Μπέζος και θα συναρμολογηθεί ξανά, μια απόφαση που έχει κάνει έξαλλους τους πολίτες του Ρότερνταμ.

Οργή και εκνευρισμός επικρατεί στην Ολλανδία και δη στο Ρότερνταμ, μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να γκρεμίσει την ιστορική γέφυρα, η οποία αποτελεί ένα εμβληματικό μνημείο, που χρονολογείται από το 1878, για να περάσει το πολυτελές γιοτ του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος και μετά να την ξαναχτίσουν.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος φαίνεται πως έπεισε τις δημοτικές αρχές του Ρότερνταμ να διαλύσουν την ιστορική γέφυρα «Ντε Χεφ», η οποία επισκευάστηκε μετά τον βομβαρδισμό της το 1940 κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για να περάσει το πολυτελές γιοτ του αξίας 430 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς δεν χωράει στο ύψος.

2

Όπως αναφέρει το CNN, η ναυπηγική εταιρία ζήτησε από τον δήμο του Ρότερνταμ να αποσυναρμολογήσει τη γέφυρα, αφαιρώντας το κεντρικό της τμήμα, για να χωρέσει κατά τη διέλευσή του το γιοτ -μήκους 127 μέτρων και ύψους 40 μέτρων- και στη συνέχεια να τοποθετηθεί και πάλι.

Η ανακοίνωση του δήμου του Ρότερνταμ να γκρεμίσει και να ξανακτίσει τη γέφυρα έχει προκαλέσει την οργή διαφόρων πολιτικών της αντιπολίτευσης και φυσικά των πολιτών της πόλης. Ο «πράσινος» πολιτικός Στέφαν Λέβις, έγραψε στο Twitter ότι «καταστρέφεται το όμορφό μας εθνικό μνημείο για χάρη του Τζεφ Μπέζος».

«Αυτό είναι το μόνο πέρασμα προς τη θάλασσα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του δήμου του Ρότερνταμ, προσθέτοντας ότι τα έξοδα της επιχείρησης θα καταβληθούν από τη ναυπηγική εταιρία.

Ο δήμος του Ρότερνταμ επισήμανε την οικονομική σημασία και τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από τη ναυπήγηση της θαλαμηγού του Τζεφ Μπέζος στο ναυπηγείο του Ρότερνταμ και διαβεβαίωσε ότι η γέφυρα θα αποκτήσει ξανά τη σημερινή της μορφή.