Σκληρό ροκ στη Βουλή με Τσίπρα- Μητσοτάκη: «Λέτε ψέματα- Καμία συγγνώμη για το Μάτι» (vids)

Newsroom
Σκληρό ροκ στη Βουλή με Τσίπρα- Μητσοτάκη: «Λέτε ψέματα- Καμία συγγνώμη για το Μάτι» (vids)
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί για ψέματα την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον ρωτάει «γιατί τέτοια αγάπη για την Αττική Οδό;».

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Βουλή, στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ομιλία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστου Στυλιανίδη, ανέφερε: «Είστε υπουργός κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας και οφείλετε να δώσετε απαντήσεις.

«Μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη»

«Δεν κατάλαβα να μας υποδείξατε κάπου, που να κάνατε λάθος. Που κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;» είπε σε έντονο ύφος ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Η ΕΜΥ λέει ότι η κακοκαιρία δεν ήταν από τις χειρότερες στην Αττική. Το 2008 είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη κακοκαιρία σε ύψος χιονόπτωσης. Δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιμετωπίστηκε. Δεν έκλεισε μόνο η Αττική αλλά η Κατεχάκη και η Μεσογείων που έχουμε τόσα νοσοκομεία. Τι έφταιξε και σήμερα δεν μπορέσατε; Θα μας πείτε πού κάνατε το λάθος ή θα πετάμε το λάθος στην εξέδρα; Ή μήπως θα μας πείτε ότι Κατεχάκη και Μαραθώνος δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του κράτους;

Θα μας πείτε που κάνατε λάθος; Ζητήσατε από τον παραχωρησιούχο τη διακοπή κυκλοφορίας στα βαρέα οχήματα; Η εταιρεία – που έχει βαρύτατες ευθύνες άλλα λέει. Λέει ότι εσείς αρνηθήκατε. Μια ζωή πετάτε το μπαλάκι αλλού. Θα αναλάβετε ποτέ καμία ευθύνη;

Λέτε ότι δεν είχατε γράψει τα πρακτικά. Σας ζητάμε να δώσετε τα πρακτικά, ο πρωθυπουργός έκανε τον μεσάζοντα με την εταιρεία, λες και δεν υπάρχουν νόμοι και συμβάσεις, αξιολόγησε μόνος του το κόστος ώστε να δώσει ενδεχομένως την ευκαιρία στην εταιρεία ότι δε θα έχουν άλλες απαιτήσεις οι πολίτες. Δεν είναι ρόλος μεσίτη ή διαμεσολαβητή του πρωθυπουργού. Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι το πρόβλημά μας δεν έχουμε κρίσιμα ραντάρ όταν στις συσκέψεις που κάνατε με zoom δεν κάνατε record; Ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη;

«Καμία συγγνώμη για τους νεκρούς στο Μάτι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Γνωρίζετε καλύτερα από μένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών.

Η Αττική Οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης το έχει η Αττική Οδός που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει το δρόμο ανοιχτό. Κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας και στα Βόρεια Προάστια που έφτασε τους 50 πόντους.

Συνέχισε δε λέγοντας: «Αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ αποζημίωση. Εσείς κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την Αττική Οδό».

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που τον κατηγόρησε για «προσχηματική συγγνώμη» είπε πως «προτιμώ την ειλικρινή συγγνώμη της κυβέρνησης, από την καμία συγγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για τους 120 νεκρούς στο Μάτι».

«Στη δική μου Κυβέρνηση παραιτήθηκαν Υπουργοί»

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Καλό θα ήταν να είστε λιγότερο προκλητικός όχι στο ύφος, στα λόγια σας» ενώ στη συνέχεια αναφερθείς στους χιλιάδες πολίτες που έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες όχι μόνο στην Αττική Οδό αλλά και σε άλλους δρόμους, τον ρώτησε: «Αυτοί οι άνθρωποι από ποιον θα αποζημιωθούν; Όταν λέτε συγγνώμη πρέπει να εξηγήσετε πού κάνατε λάθος. Αλλά μας είπατε ότι φταίει η Αττική Οδός».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τις προκλητικές αιχμές ότι υπερασπιζόμαστε την εταιρεία, έχω να πω ότι δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο που οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας ορίζουν. Αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της εταιρείας για την αποζημίωση, να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της και τις δικές σας ευθύνες.

Είναι αδιανόητο να μας λέτε ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά… Το να λέτε ψέματα για να αποφύγετε ευθύνες είναι μεγαλύτερο ατόπημα από τη λάθος διαχείριση… Σε δύσκολες στιγμές για τη δική μου κυβέρνηση ανέλαβαν την ευθύνη και παραιτήθηκαν υπουργοί. Τότε είπατε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη δίχως παραιτήσεις. Θα πληρώσετε τώρα τη δική σας στάση».

«Είχατε στήσει άθλιο σόου όταν ξέρατε ότι υπήρχαν νεκροί»

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «νόμος της Νέας Δημοκρατίας είναι η δυνατότητα του κράτους να ζητήσει αποζημίωση από την εταιρεία αν ο δρόμος είναι κλειστός. Αν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά, γιατί παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλός τους; Γιατί δέχθηκαν να δώσουν αποζημίωση; Μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μία ιδιωτική εταιρεία, όταν είναι σαφές ότι αυτή έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι. Αναλάβατε την πολιτική ευθύνη. Συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ. Η κριτική ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν ξέρατε πως ήδη υπήρχαν νεκροί. Ήταν η συγκάλυψη και το ήθος και το ύφος της δικιάς σας εξουσίας».