Πρόταση μομφής: «Άναψαν» τα αίματα στη Βουλή με το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη

Newsroom
Πρόταση μομφής: «Άναψαν» τα αίματα στη Βουλή με το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη
Ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να παραχωρήσει τη «μικρή» αίθουσα, προκειμένου να συνεδριάσει την Κυριακή το μεσημέρι η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.

Διαφωνία μεταξύ του προεδρείου της εθνικής αντιπροσωπείας ανέκυψε κατά τη συζήτηση στην Βουλή για την πρόταση μομφής που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον της κυβέρνησης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επεδίωκε να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή, με στόχο να υπάρχει και η δική του παρέμβαση στην συζήτηση για την πρόταση μομφής. Η ομιλία αυτή επρόκειτο να γίνει στην μικρή αίθουσα της Βουλής, ωστόσο το προεδρείο της Βουλής δεν έδωσε την έγκρισή του, με αποτέλεσμα να ανακύψει έντονη διαφωνία στην εθνική αντιπροσωπεία.

Εξηγώντας την αρνητική στάση του προεδρείου, ο Κωνσταντίνος Τασούλας τόνισε: «Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να του δοθεί η αίθουσα την Κυριακή το μεσημέρι όταν θα αρχίσει η αντίστροφη τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η συζήτηση για πρόταση μομφής, είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, και φανταστείτε ένα ακόμα να κάνει ταυτόχρονα κοινοβουλευτική ομάδα. Όπως ξέρετε, στο κανάλι της Βουλής ποτέ δε μεταδίδεται κοινοβουλευτική ομάδα όταν γίνεται συνεδρίαση της ολομέλειας, πόσω μάλλον στην κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Γι' αυτό είπα ότι την Κυριακή το μεσημέρι δεν μπορεί να συνεδριάσει μέσα στη Βουλή και να βρίσκει ομάδα του ΚΙΝΑΛ την ώρα που θα αρχίσει η αντίστροφη διαδικασία ομιλίας των πολιτικών αρχηγών» πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ ζήτησε τη μικρή αίθουσα της Βουλής ώστε να γίνει σύγκληση της ΚΟ την προσεχή Κυριακή και το προεδρείο αρνήθηκε, ζητώντας αφενός εξηγήσεις από το προεδρείο και αφετέρου από τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση και να πουν αν συμφωνούν με αυτή την «ατυχή πρώτη απόφαση του προεδρείου», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Δεν μπορεί ένα θέμα το οποίο το παραπέμπεται στη διάσκεψη των προέδρων να το αποφασίζεται μόνος σας σήμερα… Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή έχουμε ‘ενός ανδρός αρχή’ αυτό παρακαλώ να διασαφηνιστεί και παρακαλώ πολύ όλα τα κόμματα να πάρουν θέση σε ένα θέμα που είναι θέμα Δημοκρατίας και αυτονόητο».

«Ούτε ‘ενός ανδρός αρχή’ υπάρχει ούτε τίποτα… Αυτό το οποίο ζητάτε να γίνει μεθαύριο έγινε στον προϋπολογισμό» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.