Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Ο «Ιούνης '78» δολοφονεί τον βασανιστή της Χούντας Πέτρο Μπάμπαλη

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Ο «Ιούνης '78» δολοφονεί τον βασανιστή της Χούντας Πέτρο Μπάμπαλη
Σαν σήμερα το 1979 1979 η τρομοκρατική οργάνωση «Ιούνης '78» στήνει ενέδρα και δολοφονεί τον αστυνόμο της Γενικής Ασφάλειας Πέτρο Μπάμπαλη που κατηγορήθηκε για βασανισμούς πολιτών στη διάρκεια της δικτατορίας.

Σαν σήμερα το 1979 η τρομοκρατική οργάνωση «Ιούνης '78» δολοφονεί κατόπιν ενέδρας έξω από το σπίτι του, στον Άγιο Σώστη Νέας Σμύρνης, τον αστυνόμο της Γενικής Ασφάλειας Πέτρο Μπάμπαλη, 49 ετών, που κατηγορήθηκε για βασανισμούς πολιτών στη διάρκεια της δικτατορίας.

Σε σημαντικά γεγονότα της 31ης Ιανουαρίου είχαμε:

1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, μόνον εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.

1915: Η πρώτη επίθεση με δηλητηριώδη αέρια εξαπολύεται από τους Γερμανούς εναντίον των Ρώσων στη Μάχη του Μπολίμοφ, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους Γερμανούς.

1949: Ο Μάνος Χατζιδάκις δίνει την περίφημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης.

1971: Ξεκινά η διαστημική αποστολή Απόλλο 14.

1979: Η τρομοκρατική οργάνωση «Ιούνης '78» δολοφονεί κατόπιν ενέδρας έξω από το σπίτι του, στον Άγιο Σώστη Νέας Σμύρνης, τον αστυνόμο της Γενικής Ασφάλειας Πέτρο Μπάμπαλη, 49 ετών, που κατηγορήθηκε για βασανισμούς πολιτών στη διάρκεια της δικτατορίας.

1985: Ολοκληρώνονται στο Ζάππειο οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, γνωστή και ως «Πρωτοβουλία των 6». Συμμετείχαν οι πρόεδροι της Αργεντινής, Ραούλ Αλφονσίν και της Τανζανίας, Τζούλιους Νιερέρε, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε, της Ινδίας, Ρατζίβ Γκάντι και της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και άλλες προσωπικότητες.

1999: Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυγαδεύεται από την Αθήνα στην Κένυα.

2000: 131 άνθρωποι σκοτώνονται όταν αεροσκάφος συντρίβεται στις ακτές του Μαλιμπού, στην Καλιφόρνια.

2001: Στην Ολλανδία, σκοτσέζικο δικαστήριο καταδικάζει ένα Λίβυο και αθωώνει έναν άλλον για την συμμετοχή τους στην έκρηξη βόμβας σε αεροσκάφος της "Pan Am" και της συντριβής του στο Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.

2011: Πέθανε η Καίτη Λαμπροπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.