Όταν είχαν… πεθάνει τον Dj Tiesto και τον απειλούσαν Λιβανέζοι τρομοκράτες

Newsroom
Όταν είχαν… πεθάνει τον Dj Tiesto και τον απειλούσαν Λιβανέζοι τρομοκράτες
Σαν σήμερα το 1969, γεννήθηκε ο διάσημος Ολλανδός Dj και παραγωγός Tiesto, που έχει γνωρίσει για τα καλά το «πρόσωπο» των fake news.

17 Ιανουαρίου το 1969 και στην Ολλανδία (Μπρέντα) γεννιέται ο Τάις Μίκιελ Φέρβεστ (Tijs Michiel Verwest), γνωστός σε όλους μας Tiesto. Ο διάσημος Dj και παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής, ο οποίος έχει «ταξιδέψει» εκατομμύρια κόσμου με τις μουσικές του (κι ας τις έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια), έχει αρκετές πρωτιές στο ενεργητικό του και είναι αυτός που το 2004 έπαιξε μουσική live στο ΟΑΚΑ κατά την παρέλαση των αθλητών στην τελετή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι ίσως η μοναδική φορά που οι αθλητές έμπαιναν στο στάδιο και… τα έσπαγαν.

Ο Tiesto, ο οποίος σπίτι δεν έχει, ούτε αυτοκίνητο, αλλά ένα αεροπλάνο το έχει για τις μετακινήσεις του και τις περιοδείες του (βέβαια κάτι θα έχει κάνει για την κατοικία του καθώς πρέπει να στεγάσει την κατά 29 χρόνια σύζυγό του τα τελευταία 3 χρόνια και μητέρα του παιδιού του), τον Ιούλιο του 2010 είχε στεναχωρήσει βαθιά τους εκατομμύρια θαυμαστές του. Δίχως να φέρει φυσικά ο ίδιος καμία ευθύνη και χωρίς να έχει την παραμικρή σχέση με τη μουσική του.

Στο Twitter έσκασε η «είδηση», η οποία αμέσως πήρε παγκόσμια έκταση του θανάτου σε τροχαίο. Ένα δημοσίευμα (ψευδές βεβαίως) ανέφερε ότι είχε σκοτωθεί σε τροχαίο ατύχημα στην Καλιφόρνια, κάτι που αμέσως σόκαρε και πάγωσε τους εκατομμύρια θαυμαστές του, τους ανθρώπους του αλλά και τον ίδιο φυσικά, που λίγο αργότερα είχε γράψει: «Χαίρομαι που διαβάζω πως οι άνθρωποι νοιάζονται για τη ζωή μου. Σας ευχαριστώ για όλη την υποστήριξη. Είναι καλό να είσαι ζωντανός και να παίρνεις τόση αγάπη από εσάς».

3

Η πηγή της αρχικής ψευδούς φήμης ήταν άγνωστη, αλλά όλοι γνωρίζετε καλά πλέον πως κάτι γράφεται στα social media και αμέσως αναπαράγεται δίχως κανείς να το ελέγξει. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτή του Tiesto, το πιο λογικό ήταν να σκεφτεί κάποιος, πως εκείνη την περίοδο ήταν σε περιοδεία στην Ευρώπη και όχι στην Καλιφόρνια.

Εκείνη δεν ήταν η πρώτη φορά που οι θαυμαστές του Tiesto είχαν φοβηθεί για τη ζωή του. Τρία χρόνια νωρίτερα, το 2007, είχε… απειληθεί από Λιβανέζους τρομοκράτες. Η τρομοκρατική οργάνωση Fatah AL-Islam που τυχαίνει να είναι μέρος του δικτύου της Αλ Κάιντα, είχε απειλήσει τον Tiesto για τη ζωή του, όπως είχαν γράψει οι τοπικές εφημερίδες.

Ο Tiesto είχε προγραμματίσει να εμφανιστεί στον Λίβανο, ωστόσο οι τρομοκράτες «έλεγαν» πως αυτή η τεράστια υπαίθρια εκδήλωση θα ήταν ένας εύκολος στόχος. Η Shakira μάλιστα είχε προγραμματιστεί μια παρόμοια εκδήλωση, αλλά έσπευσε να την ακυρώσει, δίχως να γίνει γνωστός ο λόγος.

Τα ρεπορτάζ ανέφεραν τα εξής: «Έχουν προκύψει φήμες ότι η Fatah al-Islam απείλησε ευθέως ότι θα σκοτώσει τον DJ Tiësto εάν τολμήσει να εμφανιστεί στη προγραμματισμένη συναυλία του στις 2 Ιουλίου στη Βηρυτό. Ο Ολλανδός DJ που έχει ψηφιστεί ως ο καλύτερος στον κόσμο στο παρελθόν (τρία σερί χρόνια), την 1η Οκτωβρίου 2005, o έσπασε τα ρεκόρ όταν έκανε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του στη Βηρυτό. Πάνω από 16.000 εμφανίστηκαν στο πάρτι με τον αγαπημένο τους Tiësto στο Forum de Beirut. Ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση που έγινε ποτέ στη Μέση Ανατολή ».

Όλο αυτό τελικά αποδείχθηκε πως ήταν… fake news, με τη λιβανέζικη εφημερίδα Ya Libnan να ζητάει συγγνώμη επειδή υπαινίχθηκε ότι η Αλ Κάιντα «απείλησε ευθέως ότι θα σκοτώσει τον DJ Tiesto αν τολμήσει να εμφανιστεί στη συναυλία που είχε προγραμματίσει στη Βηρυτό», παραδεχόμενη μάλιστα ότι η ιστορία της βασίστηκε σε «ψευδείς πληροφορίες».

3

Μιας που αναφέραμε… περιπέτειες του Tiesto (στα ισπανικά σημαίνει γλάστρα) να πούμε και μία που είχε… ελληνική εμπλοκή… Κατά την περιοδεία του το 2009 για το άλμπουμ Kaleidoscope είχε πάει στα Σκόπια και είχε σηκώσει τη σημαία τους. Ήταν κάτι που το συνήθιζε. Είχε αν αναρτηθεί το στιγμιότυπο μάλιστα και στο Facebook είχαν γράψει οι διαχειριστές του (γιατί σιγά που κάθεται να γράφει ο ίδιος): «Μου αρέσει η σημαία της Μακεδονίας».

Όπως είναι λογικό είχε πάρει έκταση στα ελληνικά ΜΜΕ και είχε σχολιαστεί στην Ελλάδα, με τον Tiesto να προβαίνει σε διορθωτικό ποστάρισμα και να αναφέρει: «Υπήρξε κάποια παρεξήγηση για τη φωτογραφία που απεικόνιζε τη σημαία της ΠΓΔΜ στη σελίδα του Tiesto στο Facebook, από πρόσφατο ταξίδι του.

Ζητά συγνώμη για τη σύγχυση που προκλήθηκε και να δηλώνει ότι δεν είχε καμία πρόθεση να ταχθεί υπέρ κάποιας πλευράς και δεν υποδήλωνε την πολιτική του στάση. Ο Tiesto παίζει μουσική σε όλον τον κόσμο για όλες τις εθνικότητες και ελπίζει ότι συμμετέχει στην προώθηση της ειρήνης και κατανόησης μεταξύ όλων των λαών».

Εκείνη η περιοδεία είχε κλείσει στην Αθήνα, στο Τροκαντερό και κάποια στιγμή έβγαλε μια ελληνική σημαία την οποία τέντωσε στου χιλιάδες κοινού από κάτω, γνωρίζοντας την αποθέωση!