Όταν η Ιερά Σύνοδος απαγόρευσε την τέλεση μυστηρίων σε παρεκκλήσια και κτήματα: Ήταν όμως ο λόγος τα «κινητά, γελούν, καπνίζουν και μασούν μαστίχα»;

Newsroom
Όταν η Ιερά Σύνοδος απαγόρευσε την τέλεση μυστηρίων σε παρεκκλήσια και κτήματα: Ήταν όμως ο λόγος τα «κινητά, γελούν, καπνίζουν και μασούν μαστίχα»;
Σαν σήμερα το 2007 η Ιερά Σύνοδος απαγόρευσε την τέλεση των μυστηρίων σε παρεκλήσια και κτήματα γιατί «μιλάνε στα κινητά, γελούν, καπνίζουν και μασούν μαστίχα». «Χάνουν λεφτά» έλεγαν οι ιδιοκτήτες.

Με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σαν σήμερα το 2007, απαγορεύεται η τέλεση των μυστηρίων του γάμου και της βάπτισης εκτός των ιερών ναών. Η εγκύκλιος που είχε σταλεί στις Μητροπόλεις δεν επέτρεπε να γίνονται γάμοι και βαπτίσεις σε ιδιωτικά παρεκκλήσια και υπαίθριους χώρους, τα λεγόμενα κτήματα.

Ο λόγος ήταν, πως - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Δ.Ι.Σ., μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο- αρκετοί αρχιερείς είχαν εκφράσει τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες τους για την τέλεση μυστηρίων χωρίς τάξη και ευλάβεια. Είχε αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Το μυστήριο χάνει την ιερότητά του. Οι προσκεκλημένοι είναι όρθιοι, μιλούν στα κινητά, γελούν, καπνίζουν και μασούν μαστίχα».

Αυτή ήταν η πλευρά της εκκλησία. Ήταν όμως έτσι; Ήταν αυτό ο πραγματικός λόγος; Γιατί οι ιδιοκτήτες των υπαίθριων χώρων είχαν διαφορετικούς λόγους να παραθέσουν γι αυτή την απόφαση.

«Οι εκκλησίες χάνουν χρήματα με την τέλεση μυστηρίων στα κτήματα. Εμείς δεν χρεώνουμε το μυστήριο» έλεγαν τότε οι ιδιοκτήτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης κτήματος στο Κορωπί κ. Ι. Στεριώτης λέει ότι η απόφαση της Συνόδου ελήφθη επειδή «οι εκκλησίες χάνουν χρήματα με την τέλεση των μυστηρίων στα κτήματα. Εμείς, για την τέλεση του μυστηρίου δεν χρεώνουμε τίποτα το ζευγάρι». Μάλιστα, ο κ. Στεριώτης έχει βρει και... φόρμουλα για να αντιμετωπίσει την απόφαση της Συνόδου: Προτείνει να κάνουν τα ζευγάρια τον γάμο στην ενορία τους σε... πολύ στενό κύκλο, πιο νωρίς την ίδια ημέρα ή σε άλλη ημερομηνία. Στη συνέχεια, στο εκκλησάκι του κτήματος να... επαναλάβουν συμβολικά την τελετή, υπό τη μορφή ευχής από ιερέα, με την παρουσία όλων των καλεσμένων τους!

Όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ της εποχής τότε, σε αρκετούς ενοριακούς ναούς η τέλεση ενός γάμου κοστίζει αρκετά ευρώ, κι αυτό διότι (ατύπως ή επισήμως) στις ενορίες υπάρχουν τιμοκατάλογοι μυστηρίων. Για παράδειγμα:

  • Οι μελλόνυμφοι χρεώνονται περισσότερο εάν είναι αναμμένα όλα τα φώτα της εκκλησίας
  • Εάν τελέσει το μυστήριο μητροπολίτης
  • Εάν στρωθεί χαλί

Το ποσό εκκίνησης είναι τα 30- 40 ευρώ. Επιπλέον, το ζευγάρι πληρώνει πρόστιμο στην ενορία- μπορεί να ξεπεράσει τα 30 ευρώ- εάν πραγματοποιήσει τον γάμο σε διαφορετική ενορία απ΄ αυτήν στην οποία ανήκει η νύφη.

Όσο για το ποσό που δίνουν οι κουμπάροι στον ιερέα, αρχίζει από τα 30 ευρώ (σήμερα μιλάμε για τα τριπλάσια) και ανεβαίνει ειδικά σε περιπτώσεις που οι κουμπάροι είναι πολλοί.