Η πάντα επίκαιρη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο»!

Newsroom
Η πάντα επίκαιρη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο»!
Σαν σήμερα το 1989 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λέει την περιβόητη φράση: «Η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο»!

Ήταν 11 Ιανουαρίου του 1989 και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει αποτραβηχτεί από την πολιτική σκηνή της χώρας. Παρακολουθεί τα γεγονότα σιωπηρά και αποστασιωποιημένα από την οικία του στην Πολιτεία, ωστόσο κλήθηκε να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις που είχε επιφέρει το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Εκείνες τις ημέρες το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε «πόλεμο» με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η πόλωση ανάμεσα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κτυπάει «κόκκινο». Με απόφαση μάλιστα του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είχε ανανεωθεί η θητεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο «Εθνάρχης» λοιπόν είχε κληθεί να σχολιάσει την κόντρα Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με φόντο το σκάνδαλο Κοσκωτά, λέγοντας την ιστορική φράση: «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο».

Οι ερμηνείες

Με αυτή τη φράση σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και ο χαρακτηρισμός του θεωρήθηκε εύστοχος παρότι μετέπειτα υπήρξαν διάφορες ερμηνείες.

  • Ορισμένοι το ερμήνευσαν λέγοντας πως αφορμή στάθηκε η πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, να τον καλέσουν ως μάρτυρα στη Βουλή για το σκάνδαλο Κοσκωτά γιατί είχε συναντήσει κάποτε τον μεγαλοτραπεζίτη σε μια δεξίωση.
  • Άλλοι θεώρησαν ότι αναφερόταν στις παράδοξες πολιτικές ζυμώσεις της Νέας Δημοκρατίας με τον Συνασπισμό.
  • Κάποιοι άλλοι είπαν ότι εκδήλωσε την αντίρρησή του στην πρόσφατη τότε υιοθέτηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

«Τον στέλνεις σπίτι του»

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε μείνει μακριά από το σκάνδαλο του ’89 και παράλληλα διαφώνησε με την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και του Ενιαίου Συνασπισμού να παραπέμψουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς στο σκάνδαλο Κοσκωτά είχαν εμπλακεί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Λέγεται πως τότε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είχε πει την επίσης ιστορική φράση: «Έναν τέως πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή… Τον στέλνεις σπίτι του».