Επικεφαλής ΠΟΥ: «Ο κορονοϊός θα τελειώσει φέτος αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού»

Newsroom
Επικεφαλής ΠΟΥ: «Ο κορονοϊός θα τελειώσει φέτος αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού»
Ο Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κορονοϊός θα τελειώσει φέτος, λόγω των θεραπειών και των εμβολίων.

Αισιόδοξο μήνυμα μετέφερε ο Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κορονοϊός θα τελειώσει φέτος, λόγω των θεραπειών και των εμβολίων που κυκλοφορούν.

Σε συνέντευξη τύπου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η παραλλαγή Όμικρον θα προκαλέσει ισχυρό μήνυμα μολύνσεων σε όλο τον κόσμο, ωστόσο στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ανέφερε: «Εάν βάλουμε ένα τέλος στις ανισότητες, τότε θα μπει τέλος και στον παγκόσμιο εφιάλτη. Αυτό είναι πιθανό» και πρόσθεσε: «Καθώς διανύουμε τον τρίτο χρόνο της πανδημίας, πιστεύουμε ότι θα τελειώσει η κρίση, αρκεί να καταβάλουμε μια συλλογική προσπάθεια».

Παράλληλα, εστίασε στην ανάγκη να εμβολιαστεί σε κάθε χώρα το 70%, καθώς προειδοποίησε ότι θα εμφανιστούν και άλλες παραλλαγές εάν ορισμένες χώρες εξακολουθήσουν να κρατούν εμβόλια το 2022.

Επιστήμονες μάλιστα διατείνονται ότι το 2022, ο κορονοϊός θα χάσει την πανδημική του μορφή και θα γίνει πιο εποχικός όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης. Η αύξηση του συλλογικού επιπέδου ανοσίας, η αναμενόμενη διανομή φαρμάκων και οι εμβολιασμοί αποτελούν το τρίπτυχο ώστε να επιτευχθεί αυτό.

«Η χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς ακόμη και σε γραφεία μπορεί να εφαρμόζεται και τα επόμενα χρόνια», δηλώνει ο επιδημιολόγος του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, Σον Τρουλόβ. Όπως προσθέτει, το συχνό πλύσιμο χεριών, η τήρηση αποστάσεων σε μέρη με συνωστισμό ενδέχεται να συστήνονται και στο μέλλον.