Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Το τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό που άφησε 228.429 νεκρούς

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Το τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό που άφησε 228.429 νεκρούς
Σαν σήμερα το 2004 σεισμός στον Ινδικό ωκεανό μεγέθους 9,3 ρίχτερ προκαλεί τσουνάμι που επηρεάζει τις παράκτιες περιοχές της Ταϊλάνδης, της Ινδίας, της Σρι Λάνκα, των Μαλδίβων, της Μαλαισίας, της Μιανμάρ, του Μπανγκλαντές και της Ινδονησίας.

Σαν σήμερα το 2004, σεισμός στον Ινδικό ωκεανό μεγέθους 9,3 ρίχτερ συγκλονίζει τη βόρεια Σουμάτρα.

Ακολουθεί ένα από τα μεγαλύτερα παρατηρούμενα τσουνάμι, που επηρεάζει τις παράκτιες περιοχές της Ταϊλάνδης, της Ινδίας, της Σρι Λάνκα, των Μαλδίβων, της Μαλαισίας, της Μιανμάρ, του Μπανγκλαντές και της Ινδονησίας.

Ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 230.000-280.000.

Σε σημαντικά γεγονότα της 26ης Δεκεμβρίου είχαμε:

1783: Πραγματοποιείται η πρώτη κατάβαση με αλεξίπτωτο στον κόσμο από τον Λουί-Σεμπαστιάν Λενορμάν, στο Μονπελιέ της Γαλλίας.

1860: Διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Hallam FC αντιμετωπίζει τη Sheffield FC στο Σέφινλντ. Και οι δύο ομάδες αγωνίζονται σήμερα στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αγγλίας.

1893: Γεννήθηκε ο Μάο Τσε Τουνγκ, κινέζος κομμουνιστής ηγέτης, ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας.

1898: Η Μαρία και ο Πιερ Κιουρί ανακοινώνουν την απομόνωση του ραδίου.

1941: Ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται η τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου ως Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1944: Ο ευρισκόμενος στην Αθήνα βρετανός πρωθυπουργός, Γουίνστον Τσόρτσιλ, συμμετέχει σε σύσκεψη με τον έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και τους εκπροσώπους του ΕΑΜ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η σύσκεψη ολοκληρώνεται χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια ημέρα, ένας βρετανός στρατιώτης ανακαλύπτει μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας σε υπόνομο κοντά στη «Μεγάλη Βρετανία», με την οποία το ΕΑΜ σκόπευε να ανατινάξει το ιστορικό ξενοδοχείο, όπου είχε καταλύσει η αγγλική αντιπροσωπεία.

1977: Γεννήθηκε η Σοφία Μπεκατώρου, Ελληνίδα ιστιοπλόος και Ολυμπιονίκης

1985: Πέθανε η Νταϊάν Φόσεϊ, Αμερικανίδα ζωολόγος, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη των γοριλών. Την ιστορία της τη μάθαμε από την ταινία «Γορίλες στην Ομίχλη»

1993: Η Τουρκία απορρίπτει την πρόταση του κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και διάλυση των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων.

2004: Ισχυρότατος σεισμός, μεγέθους 9,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώνεται στ’ ανοιχτά της Βόρειας Σουμάτρας. Τα παλιρροϊκά κύματα που ακολουθούν, σαρώνουν τα παράλια της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας, του Μπαγκλαντές, της Ινδίας, των Μαλδίβων Νήσων, της Σομαλίας και της Τανζανίας, αφήνοντας πίσω τους 228.429 νεκρούς.