Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η Αθήνα εγκαθιστά υδρευτικό δίκτυο

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η Αθήνα εγκαθιστά υδρευτικό δίκτυο
Σαν σήμερα το 1924, η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου συνάπτει σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ για την ύδρευση της Αθήνας.

Η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου συνάπτει σαν σήμερα το 1924 σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ για την ύδρευση της Αθήνας.

Η ΟΥΛΕΝ είναι αμερικανική εταιρεία που κατασκεύασε το φράγμα και την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.

Η ανάθεση περιλαμβάνει την κατασκευή του φράγματος, μια τεχνητή λίμνη, έναν αγωγό 21.500 μ. καθώς και αντλιοστάσιο. Η ΟΥΛΕΝ, επίσης, αναλάμβανε τη συντήρηση και εκμετάλλευση των έργων ύδρευσης Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων.

Σε σημαντικά γεγονότα της 23ης Δεκεμβρίου είχαμε:

962: Ο βυζαντινός στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς συντρίβει τους Άραβες στο Χαλέπι της Συρίας.

1777: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Α’, τσάρος της Ρωσίας. Νίκησε τον Ναπολέοντα και πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ιερής Συμμαχίας. Υπουργός του των Εξωτερικών ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας και υπασπιστής του ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1924: Η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου συνάπτει σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ για την ύδρευση της Αθήνας.

1948: Επτά Ιάπωνες στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες που καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου εκτελούνται στο Τόκιο από τις συμμαχικές αρχές κατοχής.

1960: Εκατό μέλη της Εθνικής Κοινωνικής Οργάνωσης Φοιτητών (ΕΚΟΦ) καταστρέφουν τα γραφεία της εφημερίδας Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη.

1967: Παραδίδεται το σχέδιο Συντάγματος του Γεωργίου Παπαδόπουλου. Το σχετικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μεταξύ της 21ης Απριλίου και της 15ης Σεπτεμβρίου 1968.

1968: Οι 82 ναύτες του αμερικανικού πλοίου Pueblo απελευθερώνονται μετά από έντεκα μήνες εγκλεισμού στη Βόρεια Κορέα.

1970: Ο Βόρειος Πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης φτάνει σε ύψος τα 417 μέτρα και γίνεται το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

1972: Ανακαλύπτονται 16 επιζήσαντες, 70 ημέρες μετά τη συντριβή αεροσκάφους στην ορεινή περιοχή των Άνδεων. Αποκαλύπτεται ότι διατηρήθηκαν στη ζωή τρεφόμενοι με τις σάρκες των νεκρών συνεπιβατών τους.

1975: Αρχίζει τη δράση της η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Δολοφονεί στο Ψυχικό τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς.