Τι απέγινε ο ηθοποιός Τζον Ρις-Ντέιβις, ο γνωστός Γκίμλι από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Τι απέγινε ο ηθοποιός Τζον Ρις-Ντέιβις, ο γνωστός Γκίμλι από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη ταινία «O Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» αναζητούμε τα ίχνη του ηθοποιού, που υποδύθηκε εξαιρετικά τον νάνο Γκίμλι.

Ήταν 19 Δεκεμβρίου του 2001 όταν η πρώτη ταινία της τριλογίας «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η ταινία που βασιζόταν στο πρώτο βιβλίο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Πίτζερ Τζάκσον, μάς σύστησε τους χαρακτήρες της Μέσης Γης, που έμελλε να αλλάξουν την ιστορία του σινεμά. Ανάμεσά τους ο Γκάνταλφ, ο Φρόντο, ο Άραγκορν, ο Λέγκολας και ο Γκίμλι.

Οι ηθοποιοί τώρα, που ανέλαβαν τους ρόλους των παραπάνω ηρώων, δεν ήταν όλοι τους αρκετά γνωστοί. Όπως για παράδειγμα ο Ουαλός Τζον Ρις-Ντέιβις, ο οποίος υποδύθηκε τον νάνο με το «φαρμακερό τσεκούρι» από την τριλογία.

Ο 77χρονος σήμερα ηθοποιός κατάφερε να γίνει παγκόσμιος σταρ τότε μέσα από την ενσάρκωση του Γκίμλι. Έχοντας αποφοιτήσει πολλά χρόνια νωρίτερα από τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης, είχε πάρει κάποιους ρόλους στη βρετανική τηλεόραση τη δεκαετία του 1970 (στις σειρές «Yo Claudio» και «Shogun») , ενώ συμμετείχε και σε κάποιες από τις ταινίες του Ιντιάνα Τζόουνς λίγο αργότερα ως Σαλάχ, ο βοηθός και φίλος του πρωταγωνιστή.

Τίποτα, όμως, δεν μπορούσε να συγκριθεί με την απότομη φήμη, που του χάρισε «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Αυτό, βέβαια, που πολλοί ίσως να μην ξέρουν είναι πως το πραγματικό ύψος του Τζον Ρις-Ντέιβις είναι 1.85 μ.

Μετά την επιτυχημένη κινηματογραφική τριλογία, ο ηθοποιός απέρριψε την πρόταση του Γκιγέρμο Ντελ Τόρο και του Πίτερ Τζάκσον για τον ρόλο του νάνου Γκλόιν, του πατέρα του Γκίμλι, στο «The Hobbit», λόγω της σωματικής διάπλασης και του προσώπου του, κάνοντας αναφορά και στην ηλικία του.

Τι κάνει μετά τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», όμως; Από το 2004 ζει με τη σύντροφό του, Λίζα Μάνινγκ, μεταξύ του Λος Άντζελες και της Νήσου Μαν στην ιρλανδική θάλασσα. Έχει μία κόρη την Μάια και το χόμπι του πλέον είναι να συλλέγει σπάνια και ακριβά αυτοκίνητα.

Παραμένει ενεργός στην υποκριτική (πήρε μέρος σε αρκετές παραγωγές μετά τον Άρχοντα), αλλά από το 2016 δεν έχει εμφανιστεί σε κάποια ταινία. Αντίθετα, αυτό που του αρέσει να κάνει είναι να δανείζει τη φωνή του σε ήρωες κινουμένων σχεδίων.

Πάντως, δεν θα έλεγε «όχι», αν κρίνουμε από τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν από περίπου ένα χρόνο, σε μια νέα πρόταση για κάποια ταινία Ιντιάνα Τζόουνς. Απ' ότι φαίνεται το συγκεκριμένο franchise μιλάει στην καρδιά του.