Λαμπιόνια, στολισμένες βιτρίνες και κέφι στις μπουάτ: Εικόνες από τη χριστουγεννιάτικη Αθήνα του 1960

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Λαμπιόνια, στολισμένες βιτρίνες και κέφι στις μπουάτ: Εικόνες από τη χριστουγεννιάτικη Αθήνα του 1960
Ένα βίντεο από την χριστουγεννιάτικη ελληνική πρωτεύουσα στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μάς ταξιδεύει σε άλλη εποχή.

Αυτές οι ημέρες κάθε χρόνο έχουν κάτι διαφορετικό. Η διάθεσή μας είναι πιο λίγο πιο χαλαρή, υπάρχει μια όμορφη αύρα στην ατμόσφαιρα, τα σπίτια είναι στολισμένα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους δρόμους, αλλά και τα μαγαζιά.

Η Αθήνα «φοράει» τα γιορτινά της, προκειμένου να υποδεχθεί το νέος έτος με αισιοδοξία και ελπίδα, με τα εκατοντάδες λαμπιόνια να ρίχνουν φως στα βράδια μας. Τι συνέβαινε, όμως, τα Χριστούγεννα στην ελληνική πρωτεύουσα πριν από έξι δεκαετίες; Σίγουρα όλα ήταν αλλιώς.

Αν κάτι παρέμενε ίδιο, όμως, ήταν αυτή η γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών. Σε ένα βίντεο που πετύχαμε στο κανάλι Aylon Film Archives στο Youtube βλέπουμε πλάνα από μία πρωτεύουσα άλλης εποχής.

Τα Χριστούγεννα στην Αθήνα τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960 παραπέμπουν σε ξένη κινηματογραφική ταινία. Ο κόσμος κυκλοφορούσε στους δρόμους κοιτάζοντας τις βιτρίνες των καταστημάτων, το δέντρο στην Πλατεία συντάγματος ήταν αναμμένο, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν και τα αυτοκίνητα της εποχής.

Παράλληλα, σε άλλο βίντεο με χριστουγεννιάτικο ρεπορτάζ από τις αρχές εκείνης της δεκαετίες ακούμε πως «η νυχτερινή Αθήνα ήταν μια πραγματική πρόκληση. Κοσμοπλημμύρα στα νυχτερινά κέντρα, στις ταβέρνες και στις μπουάτ. Το τανγκό και οι μοντέρνοι ρυθμοί προκαλούσαν το αδιαχώρητο».