Το πρώτο βίντεο στο YouTube που ξεπέρασε το 1 δισ. προβολές (vid)

Newsroom
Το πρώτο βίντεο στο YouTube που ξεπέρασε το 1 δισ. προβολές (vid)
Αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 4.2 δισεκατομμύρια προβολές, 23 εκατομμύρια likes και πάνω από 5 εκατομμύρια σχόλια.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2012, το βίντεο κλιπ "Gangnam Style", του Κορεάτη ράπερ Psy, γίνεται το πρώτο βίντεο στο YouTube που συγκεντρώνει ένα δισεκατομμύριο προβολές.

Ο Psy ήταν γνωστός στην Κορέα για μια 10ετία, κερδίζοντας βραβεία, αναγνώριση, αλλά και διαμάχες. Αν και η κορεατική ποπ μουσική, ή K-pop, ήταν ολοένα και πιο δημοφιλής εκτός της Νότιας Κορέας, ο Psy δεν ήταν διεθνής σταρ μέχρι το "Gangnam Style". Το βίντεο που κυκλοφόρησε στις 15 Ιουλίου 2012 ως το βασικό σινγκλ στο άλμπουμ του Psy 6 (Six Rules) και προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση.

2

Το "Gangnam Style" γυρίστηκε στη μοντέρνα συνοικία Gangnam της Σεούλ. Αν και οι στίχοι είναι χιουμοριστικοί, ήταν το βίντεο αυτό που «ανέβασε» το τραγούδι και το «έβγαλε» από την Κορέα, φτάνοντας στο σημείο να το ποστάρουν οι T-Pain, η Britney Spears και η Katy Perry.

Ο Psy στο βίντεο κάνει τον χορό "αόρατο άλογο", στον οποίο προσποιείται ότι καβαλάει ένα άλογο και περιστασιακά πετάει ένα λάσο, σε διάφορες τοποθεσίες, όπως έναν στάβλο, ένα λεωφορείο, ένα γήπεδο τένις και άλλες περιοχές από τη Σεούλ. Ο εμβληματικός χορός, το αξέχαστο ρεφρέν του "Hey sexy lady" και η γενική υπερβολική φύση του βίντεο τράβηξαν την προσοχή του παγκόσμιου κοινού.

2

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2012, συγκέντρωνε πάνω από 3 εκατομμύρια προβολές στο YouTube ημερησίως και τον Δεκέμβριο έφτασε το 1 δισεκατομμύριο, με αποτέλεσμα να γίνει το πρώτο βίντεο στην πλατφόρμα του YouTube που ξεπέρασε το συγκριμένο όριο σε προβολές.

Όπως και άλλα viral βίντεο, το "Gangnam Style" ενέπνευσε αμέτρητες παρωδίες-βίντεο. Αν και δεν είναι πλέον το βίντεο με τις περισσότερες προβολές στο YouTube, το "Gangnam Style" ήταν ένα αναπόφευκτο πολιτιστικό φαινόμενο, που χρησίμευσε ως εισαγωγή στην K-pop μουσική για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και ως διαρκές παράδειγμα virality στο διαδίκτυο.

Αυτή τη στιγμή έχει πάνω 4.2 δισεκατομμύρια προβολές, 23 εκατομμύρια likes και πάνω από 5 εκατομμύρια σχόλια.