Υπήρξε στην πραγματικότητα ο «Δούρειος Ίππος»;

Newsroom
Υπήρξε στην πραγματικότητα ο «Δούρειος Ίππος»;
Οι μελέτες για την εγκυρότητα της ιστορίας αυτής όμως παραμένουν ασαφείς. Ήταν εξαρχής πραγματικό αυτό το τεράστιο ξύλινο άλογο ή υπήρξε μια απλή λογοτεχνική εφεύρεση του Ομήρου;

Ο Τρωικός πόλεμος είναι ένα θέμα που μαγνητίζει, που ενδιαφέρει και προσελκύει. Το Hollywood άλλωστε έχει ασχοληθεί εκτενώς με το έργο του Ομήρου και έχει δημιουργήσει (με παραλλαγές) ταινίες που «τράβηξαν» το τηλεοπτικό κοινό.

Τα κατορθώματα του άτρωτου Αχιλλέα, το love story του Πάρη και της (ωραίας) Ελένης που διέσχισαν το Αιγαίο όταν «κλέφτηκαν», ο πολυμήχανος Οδυσσέας, αλλά και η «εφεύρεσή» του, ο «Δούρειος Ίππος». Ένα τέχνασμα που απασχολεί τους ιστορικούς και «φουντώνει» την κουβέντα για το αν υπήρξε στην πραγματικότητα.

2

Φανταζόμαστε, πως δεν υπάρχει κάποιος που δεν ξέρει τι ήταν ο «Δούρειος Ίππος», έτσι δεν είναι; Να θυμίσουμε εν τάχει, πως ήταν μια ξύλινη κατασκευή αλόγου, ιδέα του Οδυσσέα. Ένα τέχνασμα. Το άφησαν στους Τρώες ως «δώρο» από τους Θεούς, που είχαν υπερασπιστεί επάξια την πόλη τους. Έκρυψαν τα πλοία τους και οι Τρώες- πιστεύοντας πως είχαν φύγει «παραδομένοι» οι Έλληνες- πήραν μέσα από τα τοίχοι το τεράστιο «άλογο», γλέντησαν και μέθυσαν για τη μεγαλειώδη νίκη τους.
Τα ξημερώματα όμως, οι κρυμμένοι στον «Δούρειο Ίππο» Έλληνες, βγήκαν, άνοιξαν τις πύλες και κατέκτησαν την Τροία.

Οι μελέτες για την εγκυρότητα της ιστορίας αυτής όμως παραμένουν ασαφείς. Ήταν εξαρχής πραγματικό αυτό το τεράστιο ξύλινο άλογο ή υπήρξε μια απλή λογοτεχνική εφεύρεση του Ομήρου;

Ο δραματουργός της αρχαίας Ελλάδας, Ευριπίδης, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που αμφέβαλλαν για το αν ο «Δούρειος Ίππος» ήταν αληθινός. Ορισμένοι αρχαιολόγοι ανέφεραν πως σε κάποιες ανασκαφές στην Τουρκία, είχαν βρει ξύλινες σανίδες και υπέθεσαν πως θα μπορούσαν να προέρχονταν από το διάσημο «άλογο»!
Στην πραγματικότητα βέβαια, θα μπορούσαν να ήταν θαμμένες εκεί για πολλούς λόγους και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα εάν υπήρξε όντως ο «Δούρειος Ίππος».

2

Είναι πιθανό μάλιστα να έχει γίνει μια «παρερμηνεία», μιας πολιορκητικής μηχανής καλυμμένης με υγρά δέρματα αλόγων που επιβράδυναν την εξάπλωση της φλόγας και την προστάτευαν από τα φλεγόμενα βέλη.
Μπορεί οι σανίδες να προέρχονταν από ένα πλοίο που μετέφερε στρατιώτες, ίσως σε τοξοτό σχήμα, όπως όριζε η ελληνική μυθολογία. Ή ίσως μια υποθετική ιεροτελεστία στον Ποσειδώνα.

Οι εικασίες που έγιναν είναι πολλές, ωστόσο ουδείς από τους ιστορικούς μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα, το αν υπήρξε στην πραγματικότητα ο «Δούρειος Ίππος».