Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος: Η μεγαλύτερη απάτη που έγινε ποτέ στο παιχνίδι και το κόλπο με το βήχα

Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος: Η μεγαλύτερη απάτη που έγινε ποτέ στο παιχνίδι και το κόλπο με το βήχα
O Τσαρλς Ίνγκραμ κατάφερε να γίνει Εκατομμυριούχος, απαντώντας σωστά σε όλες τις ερωτήσεις του βρετανικού τηλεπαιχνιδιού, μόνο που η παραγωγή τελικά ανακάλυψε το απίστευτο κόλπο του.

Το «Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος» είναι ένα από τα πιο διάσημα τηλεπαιχνίδια στον κόσμο. Ξεκίνησε να προβάλλεται στο βρετανικό κανάλι ITV το 1998 και από τότε διάφορες εκδοχές του έχουν προβληθεί σε περίπου 160 χώρες. Φυσικά, η Ελλάδα δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, με το πρόγραμμα να γίνεται ιδιαίτερα αγαπητό με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο πριν μερικά χρόνια.

Μπορεί το κόνσεπτ του και οι κανόνες του να είναι εξαιρετικά απλοί, ωστόσο το να καταφέρει κάποιος να απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και να φύγει από το πλατό ως Εκατομμυριούχος, είναι αρκετά δύσκολο. Ελάχιστοι το έχουν καταφέρει παγκοσμίως, με έναν από αυτούς, τον Τσαρλς Ίγνκραμ, να καταστρώνει ένα μεγαλοπρεπέστατο σχέδιο, προκειμένου να πάρει το χρηματικό έπαθλο.

Η απάτη, στην οποία αναφερόμαστε, έγινε στη βρετανική εκδοχή του σόου τον Σεπτέμβριο του 2001. Ο ταγματάρχης Τσαρλς Ίνγκραμ, έκατσε στην καρέκλα του διαγωνιζόμενου απέναντι από τον παρουσιαστή Κρις Τάραντ και ξεκίνησε να απαντά στις ερωτήσεις. Όποιος έβλεπε εκείνη την ώρα το τηλεοπτικό πρόγραμμα, ήταν σχεδόν βέβαιος ότι ο Ίνγκραμ δεν θα έφτανε μακριά. Είχε χρησιμοποιήσει άλλωστε και δύο από τρεις βοήθειές του στις πρώτες επτά ερωτήσεις. Η ώρα περνούσε, ο παίκτης έφτασε με το ζόρι μέχρι τις 4.000 λίρες και το επεισόδιο διακόπηκε λόγω έλλειψης χρόνου, προκειμένου να συνεχιστεί την επόμενη ημέρα.

Ο βήχας «έδινε» τη σωστή απάντηση

Και κάπου εκεί άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιό του. Στο επόμενο επεισόδιο, ο Ίνγκραμ αν και έλεγε πως δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα, τελικά απάντησε σωστά και στις 15 ερωτήσεις κερδίζοντας το ποσό του ενός εκατομμυρίου λιρών. Αρχικά, όλοι θεώρησαν πως ήταν καθαρή τύχη, όμως, η παραγωγή του σόου καθυστέρησε την πληρωμή του νικητή, προκειμένου να ερευνήσει λίγο περισσότερο το θέμα.

Βλέπεις, ένας παράξενος βήχας, ο οποίος ακουγόταν λίγο πριν ο Ίνγκραμ απαντήσει σωστά σε κάποια ερώτηση, ξεσήκωσε υποψίες. Παρακολουθώντας ξανά και ξανά το βίντεο με τη συμμετοχή του παίκτη, η εταιρεία παραγωγής τελικά κατάλαβε το κόλπο του νικητή και του έκανε μήνυση για απάτη. Τι έκανε ο πρωταγωνιστής; Διάβαζε δυνατά κάθε απάντηση και όταν άκουγε έναν βήχα από το κοινό, ήξερε ότι αυτή είναι και η σωστή.

Υπεύθυνοι για τον βήχα ήταν ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Τέκγουεν Γουίτοκ, ο οποίος βρισκόταν στις θέσεις των υποψήφιων παικτών, αλλά και η γυναίκα του Ίνγκραμ, Νταϊάνα, η οποία είχε πάρει μέρος νωρίτερα στο σόου, κερδίζοντας 32.000 λίρες. Στη δίκη που έγινε τον Απρίλιο του 2003, ο Ίνγκραμ δήλωσε αθώος και πως δεν έχει καμία ανάμειξη σε οποιαδήποτε απάτη, ενώ ο καθηγητής από την πλευρά του απέδωσε τον βήχα του σε χρόνιο πρόβλημα και σε αλλεργία στη σκόνη.

Βέβαια, το δικαστήριο δεν τους πίστεψε και έτσι ο Ίνγκραμ και η σύζυγός του καταδικάστηκαν σε 18 μήνες φυλάκισης με αναστολή, ενώ ο καθηγητής Γουίτοκ σε 12 μήνες με αναστολή, ως συνεργός. Παράλληλα, τους επιβλήθηκε πρόστιμο που έφτανε τις 115.000 λίρες, το οποίο όμως αργότερα μειώθηκε στις 25.000 λίρες.

Μετά τα όσα έγιναν ο ταγματάρχης Ίνγκραμ αποστρατεύτηκε, πήρε μέρος και σε άλλα τηλεπαιχνίδια, ενώ έγραψε και δύο βιβλία.