Πέτσας: «Κανείς από την Κυβέρνηση δεν γνώριζε για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα» (vid)

Newsroom
Πέτσας: «Κανείς από την Κυβέρνηση δεν γνώριζε για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα» (vid)
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως η Κυβέρνηση δεν είχε γνώση της μελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», φιλοξενήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως κανένας από την Κυβέρνηση δεν είχε γνώση της μελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα.

«Αυτό που γνωρίζω είναι αυτό που έχει απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι η μελέτη αυτή δεν είχε έρθει σε γνώση του πρωθυπουργού. Θα μείνω σε αυτή την απάντηση, γιατί αυτό είναι που γνωρίζω κι εγώ» ενώ στη συνέχεια είπε πως προτού παραδοθεί μία επιστημονική μελέτη, έχει σημασία το πότε αυτή διεξάγεται, πότε ωριμάζει, πότε περνάει από επιστημονική κρίση και πότε βγαίνει σε δημοσιότητα.

«Όταν η επιστημονική κοινότητα εξετάζει κάτι, εμείς δεν μπορούμε να πολιτικοποιούμε τη σκέψη κάποιου επιστήμονα. Είναι ένα πλέγμα μέτρων», είπε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει εμπιστοσύνη στον Σωτήρη Τσιόδρα.

«Νομίζω δεν χρειάζονται νέα μέτρα»

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, τα μέτρα στη χώρα μας απέδωσαν και δούλεψαν στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας: «Εάν τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε στο τραπέζι, ιδίως να είμαστε προσεκτικοί σε μεικτούς χώρους, να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα σε εστίαση και να φοράμε τη μάσκα, νομίζω δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Από τις αρχές της νέα χρονιάς θα φανεί εάν αποδώσουν τα μέτρα που πάρθηκαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν, λοιπόν, αυτά τηρηθούν, είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα».

«Οι ΜΕΘ λειτουργούν πάνω από το 100%»

Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους 60 και άνω, δήλωσε πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν δύσκολη, ωστόσο αποδείχθηκε σωστή και συμπλήρωσε πως προς το παρόν δεν υπάρχει στο τραπέζι το σχέδιο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Την ίδια στιγμή όμως το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες που κάνουν λόγο για διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ και τις τραγικές συνθήκες στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στο «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» ο Πέτρος Κετικίδης: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Οι ΜΕΘ λειτουργούν πάνω από το 100%. Αδειάζει κρεβάτι και μέσα σε μισή ώρα διασωληνώνεται ασθενής», είπε. «Πώς γίνεται το υπουργείο Υγείας να δίνει κενές κλίνες και εμείς στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα να έχουμε πάνω από 100 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ;».

Ο Στέλιος Πέτσας απάντησε πως η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για το ζήτημα. Αν και δεν αμφισβητούνται τα στοιχεία που δίνονται από το υπουργείο Υγείας, εφόσον υπάρχει μία καταγγελία θα πρέπει να διερευνηθεί, δήλωσε.