Συγκλονίζει ακτιβίστρια από το Κατάρ: «Αν δεν είμαι online θα είμαι… νεκρή»!

Newsroom
Συγκλονίζει ακτιβίστρια από το Κατάρ: «Αν δεν είμαι online θα είμαι… νεκρή»!
Η Noof al-Maadeed είχε φύγει από το Κατάρ αφού ισχυριζόταν ότι η οικογένειά της είχε προσπαθήσει να τη σκοτώσει σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Αγνοείται από τα μέσα Οκτωβρίου.

Μια ακτιβίστρια από το Κατάρ, η Noof al-Maadeed, προέβη σε μία… ανατριχιαστική ανάρτηση ενημερώνοντας τους ακολούθους της, πως «αν δεν είμαι online, θα είμαι νεκρή»! Αυτή ήταν η τελευταία της ανάρτηση πριν εξαφανιστεί, από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, όταν και επέστρεψε στην πατρίδα της το Κατάρ. Εκεί όπου, όπως είχε υποστηρίξει, δεχόταν απειλές για τη ζωή της από την ίδια της την οικογένεια.

Τώρα, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτούν από τις αρχές του Κατάρ να αποδείξουν ότι η Noof al-Maadeed είναι εν ζωή.

Η νεαρή ακτιβίστρια έφυγε από το Βασίλειο του Κόλπου πριν από δύο χρόνια για το Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσιεύοντας μάλιστα την «απόδραση» της στα social media και γράφοντας πόσο τυχερή ήταν. Αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα της, αλλά η 23χρονη, εκεί που καθημερινά έκανε δημοσιεύσεις σε Twitter και Instagram, έχει να δώσει σημεία ζωής από τις 13 Οκτωβρίου.

Οι ακόλουθοί της ανησυχούν για την ασφάλειά της και χρησιμοποίησαν μάλιστα το hashtag #whereisNoof για να απαιτήσουν από τις αρχές του Κατάρ να κινητοποιηθεί ώστε να τη βρουν.

Ένας αξιωματούχος του Κατάρ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε στη «Sun Online» ότι η Noof al-Maadeed είναι ασφαλής και είναι καλά.

Ο Khalid Ibrahim, επικεφαλής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Κόλπου (GCHR) - το οποίο παρακολουθεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή - δήλωσε στην Guardian όμως: «Είπε (η Noof al-Maadeed) ότι αν δεν κάνει δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημαίνει ότι είναι νεκρή. Επομένως, ενεργούμε με βάση αυτά που μας είπε να κάνουμε» και συνέχισε: «Η κυβέρνηση του Κατάρ μπορεί εύκολα να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι ζωντανή. Δεν έχουν αποδείξεις όμως και αυτό μας ανησυχεί.

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Είτε σκοτώθηκε είτε κρατείται, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό».
Η Noof έφυγε από το Κατάρ αφού ισχυρίστηκε ότι η οικογένειά της είχε προσπαθήσει να τη σκοτώσει σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Noof έγραψε στο Twitter ότι ο πατέρας της είχε πρόσβαση στο ξενοδοχείο στο οποίο έμενε στο Κατάρ, ενώ στις 12 Οκτωβρίου, έγραψε: «Ο Σεΐχης Ταμίμ (σ.σ. Εμίρης του Κατάρ) είναι ο μόνος που μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο για τη ζωή μου»!

Η διάσημη ακτιβίστρια έφυγε από το Κατάρ το 2019, αφού ισχυρίστηκε πως για χρόνια ήταν θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης από την οικογένειά της.
Κατάφερε να κλέψει το τηλέφωνο του πατέρας της για να ζητήσει άδεια εξόδου από τη χώρα, καθώς οι νόμοι περί κηδεμονίας του Κατάρ εμποδίζουν τις ανύπαντρες γυναίκες κάτω των 25 ετών να ταξιδεύουν μόνες, χωρίς την άδεια ενός άνδρα κηδεμόνα. Έφυγε για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η επιστροφή της στο Κατάρ φαίνεται πως την έβαλε σε περιπέτειες και ευχή όλων είναι να μην αποβούν αυτές μοιραίες.