Ποιος κατάλαβε το μποϊκοτάζ στην Kellogg's; «Ταΐζω τις οικογένειές σας, αλλά όχι τη δική μου»

Newsroom
Ποιος κατάλαβε το μποϊκοτάζ στην Kellogg's; «Ταΐζω τις οικογένειές σας, αλλά όχι τη δική μου»
Τη στιγμή που διπλασίασε τα κέρδη της στην πανδημία και ο Ceo αμείβεται με 11 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, οι εργαζόμενοι που ζητούσαν αξιοπρεπείς μισθούς απολύθηκαν. Όμως η αντίδραση σηκώθηκε σαν «τσουνάμι» για την Kellogg's.

Μία παντός επιπέδου «επανάσταση» κατά της Kellogg's λαμβάνει χώρα εδώ και δύο μήνες περίπου στις ΗΠΑ, με το μποϊκοτάζ να χαρακτηρίζεται άνευ προηγουμένου και πολυεπίπεδο. Στις 5 του περασμένου Οκτώβρη, περίπου 1400 εργαζόμενοι σε τέσσερα εργοστάσια της Kellogg's στις ΗΠΑ έκαναν απεργία, ζητώντας εν έτει 2021 καλύτερες συνθήκες εργασίας και φυσικά οικονομικές απολαβές.

Ακριβώς δύο μήνες αργότερα η Kellogg's δείχνει αμείλικτη και απολύει όλους τους υπαλλήλους που πήραν μέρος στην απεργία. Δεν «ζύγισε» όμως τις αντιδράσεις που προκάλεσε, οι οποίες μοιάζουν με «τσουνάμι» έτοιμο να παρασύρει τον κολοσσό των δημητριακών.

Πούλησαν οι μικρομέτοχοι

2

Η πρώτη κίνηση που έγινε ήταν από τους μικροεπενδυτές της εταιρείας. Όλοι οι μικρομέτοχοι που είχαν στην κατοχή τους ένα μικρό ποσοστό μετοχών, ξεκίνησαν να τις πουλάνε, με αποτέλεσμα να πέσει η αξία της στο χρηματιστήριο.

2

Τα ψεύτικα βιογραφικά και οι… εξαφανισμένοι

2

Αυτό ήταν όμως η αρχή… Οι 1400 εργαζόμενοι που απολύθηκαν, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, δημιούργησαν ανοικτές θέσεις εργασίας. Η Kellogg's αναζήτησε νέους υπαλλήλους και όντως στα γραφεία της έφτασαν χιλιάδες βιογραφικά. Μόνο που ήταν ψεύτικα. Κλείστηκαν εκατοντάδες ραντεβού για συνέντευξη, ωστόσο οι «ενδιαφερόμενοι» δεν εμφανίστηκαν ποτέ, ενώ ακόμα και αυτοί που άκουσαν το «προσλαμβάνεστε», την άλλη μέρα δεν πάτησαν στη δουλειά, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις σε προσωπικό να συνεχίζονται και να δημιουργείται πρόβλημα στην παραγωγή.

2

Στο «στόχαστρο» και οι Γερουσιαστές

2

Η γραμματεία στα κεντρικά βρίσκεται σε πανικό, καθώς τα mail της εταιρείας έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες μηνύματα, συμπαράστασης στους απολυμένους και κατά της διοίκησης, ενώ στο «στόχαστρο» μπαίνουν και οι Γερουσιαστές, που είχαν την στήριξη της Kellogg's και χρηματοδοτήθηκαν στην προεκλογική τους καμπάνια. Ανάλογα μηνύματα δέχονται οι εταιρείες που συνεργάζονται με την Kellogg's.

Μποϊκοτάζ από οδηγούς φορτηγών και καθηγητές

2

Η κινητοποίηση δεν σταματά όμως εδώ… Τα σωματεία των οδηγών φορτηγών που κουβαλούσαν τα προϊόντα της Kellogg's και προμήθευαν τα καταστήματα και τα super market αρνούνται να παραλάβουν, ενώ τα σωματεία καθηγητών ξεκίνησαν μποϊκοτάζ ζητώντας να μην βρίσκεται κανένα προϊόν της Kellogg's σχολικές καφετέριας. Μέχρι και στη Φιλανδία σταμάτησαν οι παραγγελίες.

Καταστρέφουν συσκευασίες στα super market

2

Όχι, ούτε αυτό είναι αρκετό. Ο κόσμος πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ πελάτες μετακινούν τις συσκευασίες της Kellogg's στα πίσω ράφια των super market και των καταστημάτων ή ακόμα άλλοι γεμίζουν τις συσκευασίες με αυτοκόλλητα. Άλλοι, πιο… επιθετικοί προτιμούν να τις καταστρέφουν.

2

Διπλάσια κέρδη η Kellogg's στην πανδημία

2

Ο κόσμος, πέραν των διαδηλώσεων συμπαράστασης στους απολυμένους εργαζομένους, συγκεντρώνει φαγητό, ρούχα ακόμα και χρήματα για τις οικογένειες των απολυμένων που ζητούσαν αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλεια, ιδίως τη στιγμή που η Kellogg's- εν μέσω πανδημίας- διπλασίασε τα κέρδη της χάρη και σε αυτούς, που έφτασαν να δουλεύουν πάνω από 70 ώρες την εβδομάδα. Κι όλα αυτά, όταν ο Ceo της εταιρείας αμείβεται με 11 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.