Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα
Σαν σήμερα το 2013 «έφυγε» από τη ζωή ο Νοτιοαφρικανός πολιτικός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα.

Σαν σήμερα το 2013 και έχοντας υποφέρει από μια παρατεταμένη αναπνευστική λοίμωξη, ο Νέλσον Μαντέλα πέθανε σε ηλικία 95 ετών, στο σπίτι του στο Χάουτον, έχοντας την οικογένειά του στο πλευρό του.

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν αγωνιστής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ, που αναπτύχθηκε στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική και υπήρξε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της πατρίδας του (1994-1999).

Από το 1998 μέχρι το 1999 διετέλεσε Πρόεδρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Σε σημαντικά γεγονότα της 5ης Δεκεμβρίου είχαμε:

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που πατάει το πόδι του στο νησί Ισπανιόλα (σημερινή Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία).

1826: Οι Έλληνες υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη νικούν τους Οθωμανούς στο Τουρκοχώρι.

1831: Αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.

1912: Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης πραγματοποιεί την πρώτη αναγνωριστική πτήση ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τα τουρκικά οχυρά του Μπιζανίου. Στα τουρκικά πυρά ο έλληνας αεροπόρος απαντά με ρίψη χειροβομβίδων.

1933: Καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί το 1920.

1934: Γεννήθηκε ο Νίκος Κούρκουλος, Έλληνας ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

1945: Πέντε βομβαρδιστικά του αμερικάνικου ναυτικού που συμμετέχουν σε άσκηση με πλήρωμα 14 ανδρών εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Πιστεύεται ότι εξαφανίστηκαν στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Η ομάδα αυτή των αεροπλάνων θα μείνει στην ιστορία ως Το Χαμένο Σμήνος.

2001: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αποδέχεται πρόσκληση που του απηύθυνε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για δείπνο στο σπίτι του στα Κατεχόμενα. Ο Κληρίδης περνά από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στην κατεχόμενη Λευκωσία για πρώτη φορά από το 1974. Το γεγονός προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον στον ελληνικό, τουρκικό και το διεθνή Τύπο.

2013: Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα, ο Νοτιοαφρικανός πολιτικός ηγέτης.

2016: Πέθανε ο Πέτρος Φυσσούν, ο Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης