Ανακοινώνονται οι αλλαγές για την τρίτη δόση: Τα σενάρια για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών (vid)

Newsroom
Ανακοινώνονται οι αλλαγές για την τρίτη δόση: Τα σενάρια για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών (vid)
Προ των πυλών είναι οι ανακοινώσεις σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Η πανδημία καλπάζει σε όλο τον πλανήτη και υπό την απειλή της νέας μετάλλαξης «Όμικρον», η κυβέρνηση αναζητά κοινό βηματισμό με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα (3/12) και αναμένεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνεται η τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δεύτερη δόση και όχι στους έξι μήνες όπως ισχύει μέχρι στιγμής.

Αν τελικά αποφασιστεί αυτό, οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την προσεχή Δευτέρα. Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση προς εξέταση στην Επιτροπή

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα και ο περιορισμός της ισχύος του Πιστοποιητικού νόσησης το πολύ στους 5 μήνες, από 6 που ισχύει σήμερα.

Οι αλλαγές που φέρνει η επίσπευση της τρίτης δόσης στα πιστοποιητικά

H απόφαση της Επιτροπής μετά από εισήγηση της κυβέρνησης, θα φέρει, βεβαίως, και μια αλλαγή στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πρακτικά, όπως έγινε με τους πολίτες άνω των 60 ετών οι οποίοι από τις 13/12 δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό τους, αν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, αντίστοιχη αναπροσαρμογή θα γίνει και για τους πολίτες από 18-59 ετών. Δηλαδή δε θα λήγει μεν το πιστοποιητικό τους στους τέσσερις μήνες, αλλά δε θα ισχύει και επ' αόριστον. Θα γίνει σχετική συζήτηση και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 16 Δεκεμβρίου και λογικά με τον ερχομό του νέου έτους το ζήτημα θα έχει διευκρινιστεί.

Τα σενάρια για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, θα συζητηθεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 16 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ερωτηθείς στην εκπομπή «Live News» για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, μίλησε για μια «λεπτή ισορροπία», ενώ εκτίμησε ότι η εφαρμογή του μέτρου στους άνω των 60 ετών «είναι αρκετή να προστατεύσει όσους κινδυνεύουν και να φτάσουμε σε ικανοποιητικό αριθμό εμβολιασμών».

«Ήμασταν οι πρώτοι που θέσαμε υποχρεωτικό εμβολιασμό και θέσαμε στους υγειονομικούς, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει μια ισορροπία πόσο θα μπορούσε να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτό το οποίο κρίνουμε είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία, έχουν ένα βασικό κριτήριο ότι από τα στοιχεία που βλέπουμε καθημερινά είναι η ηλικιακή ομάδα οριζόντια που παράγει τις μεγαλύτερες νοσηλείες και δυστυχώς αυτοί οι συνάνθρωποι μας είναι που βρίσκονται στις ΜΕΘ και καταλήγουν», σημείωσε.