Έρχεται απόφαση για τρίτη δόση στους 4 μήνες: Αντίστροφη μέτρηση για ανακοινώσεις, plan b η επέκταση της υποχρεωτικότητας (vid)

Newsroom
Έρχεται απόφαση για τρίτη δόση στους 4 μήνες: Αντίστροφη μέτρηση για ανακοινώσεις, plan b η επέκταση της υποχρεωτικότητας (vid)
Εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της τρίτης δόσης εμβολίου για τον κορονoϊό. Οι αλλαγές που φέρνει η επίσπευση της τρίτης δόσης στα πιστοποιητικά 

Στο τραπέζι είναι η ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού όλων των ενηλίκων, με δεδομένη πλέον την επίσπευση της τρίτης δόσης στους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

H απόφαση μάλιστα για την τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες, αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο ή μεθαύριο, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

«Η απόφαση να έρθει πιο μπροστά η τρίτη δόση του εμβολίου για όλους, στους τέσσερις μήνες αντί για τους έξι, είναι ειλημμένη. Και αυτό μπορεί να το ακούσουμε ακόμα και αύριο ή το πολύ στις αρχές της άλλης εβδομάδας» ανέφερε ο δημοσιογράφος του Star.

Οι αλλαγές που φέρνει η επίσπευση της τρίτης δόσης στα πιστοποιητικά

H απόφαση της Επιτροπής μετά από εισήγηση της κυβέρνησης, θα φέρει, βεβαίως, και μια αλλαγή στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πρακτικά, όπως έγινε με τους πολίτες άνω των 60 ετών οι οποίοι από τις 13/12 δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό τους, αν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, αντίστοιχη αναπροσαρμογή θα γίνει και για τους πολίτες από 18-59 ετών. Δηλαδή δε θα λήγει μεν το πιστοποιητικό τους στους τέσσερις μήνες, αλλά δε θα ισχύει και επ' αόριστον. Θα γίνει σχετική συζήτηση και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 16 Δεκεμβρίου και λογικά με τον ερχομό του νέου έτους το ζήτημα θα έχει διευκρινιστεί.

Γιατί άνοιξε «παράθυρο» επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Η κυβέρνηση άφησε ανοιχτή την προοπτική περαιτέρω υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Οριστική απόφαση δεν υπάρχει και μιλάμε σε αυτή τη φάση για Plan B, αλλά, αν γίνει κάτι, θα είναι η ηλικιακή επέκταση και όχι ανά κλάδους. Και αυτό το ζήτημα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. σε δύο εβδομάδες, με δεδομένη την κατεύθυνση της Ευρώπης προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Άνοιξαν 60.000 νέες θέσεις ραντεβού για εμβολιασμό για την Κυριακή (5/12)

«Ανοίξαμε 60.000 νέα διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό για πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ο κ.Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μεγάλη αύξηση στα ραντεβού για την πρώτη δόση από τους πολίτες άνω των 60 ετών, τονίζοντας πως κλείστηκαν ήδη 25.000 ραντεβού, ενώ αυτοί που πρέπει ακόμη να κλείσουν ραντεβού φτάνουν τους 493.000. Όπως επεσήμανε, μέσα στον Δεκέμβριο υπάρχει δυνατότητα για πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα ραντεβού της πρώτης δόσης.