To debate του ΚΙΝΑΛ: Διαφωνία για την αυστηροποίηση των ποινών και «το μεγάλο ΠΑΣΟΚ» (vids)

Newsroom
To debate του ΚΙΝΑΛ: Διαφωνία για την αυστηροποίηση των ποινών και «το μεγάλο ΠΑΣΟΚ» (vids)
Με αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ το debate των πέντε από τους έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Νίκος Ανδρουλάκης, Αντρέας Λοβέρδος, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης (απών ο Γιώργος Παπανδρέου) διασταύρωσαν τα πολιτικά τους ξίφη στο debate της ΕΡΤ, για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Για την πανδημία και τα εμβόλια

2

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για ατολμία της Κυβέρνησης και τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία. Μίλησε δε για αναποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική στο θέμα του εμβολιασμού, αλλά και για την καθυστέρηση στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του τόνισε «μέμφομαι την κυβέρνηση για απροθυμία και καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων για την πανδημία. Είχα μιλήσει για υποχρεωτικότητα εμβολίων πολύ νωρίς, αλλά υπήρξε καθυστέρηση στην υιοθέτηση της πρότασης. Όπως υπάρχει καθυστέρηση με μέτρα σε σούπερ μάρκετ, ή μέσα μαζικής μεταφοράς», ενώ ζήτησε να αποσυρθούν τα φθηνά ράπιντ τεστ που «δεν βοηθούν στον εντοπισμό των κρουσμάτων».
Τόνισε δε: «Έχουμε περισσότερους νεκρούς από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ρωτάμε την κυβέρνηση και δεν παίρνουμε απαντήσεις, όπως για πού πεθαίνουν οι άνθρωποι, μέσα στις ΜΕΘ ή έξω;».

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στις συνεργασίες, λέγοντας ότι την ευθύνη την έχει ένας: «Αυτός που πρέπει να είναι ο ίδιος ηγετικός, να κρατά ενωμένο τον λαό απέναντι στην κρίση, να συμπεριφέρεσαι και στους ίδιους και στους απέναντι στους άλλους. Ακριβώς το αντίθετο απ’ όσα κάνουν οι Μητσοτάκης και Τσίπρας». Πρόσθεσε κιόλας «είμαι υπέρ των συνεργασιών πάνω σε προγραμματικό πλαίσιο, όχι για διανομή θέσεων».

Ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι «οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις απευθύνονται κατά τις κρίσεις στο κράτος. Να επαναφέρουμε αρχές της σοσιαλδημοκρατίας που επιμένουν στην αλληλεγγύη και τη ρύθμιση της αγοράς. Δεν θέλουμε μία αγορά για το αχαλίνωτο κέρδος. Να διορθώσουμε τις αγορές στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος». Και διευκρίνισε ότι «άλλο οι κυβερνητικές συνεργασίες, άλλο η απολύτως αναγκαία εθνική συνεννόηση».

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «χρειάζεται διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας. Όχι όπως έγινε με την οικονομική κρίση» και αναφερόμενος στην πανδημία επισήμανε «πώς μπορεί να νιώσει ένας πολίτης όταν η Βουλή κλείνει με ένα κρούσμα και ένα σχολείο χρειάζεται 50% συν ένα. Αυτό είναι παραλογισμός με υπογραφή Μητσοτάκη».

Εθνικά θέματα και μεταναστευτικό-προσφυγικό

2

Στα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό ήταν ο δεύτερος κύκλος του ντιμπέιτ με τον Αντρέα Λοβέρδο να ζητάει τους συνυποψηφίους του «να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, εάν είναι αντίθετοι ή υπέρ και αν τη θεωρούν πρότυπο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων». Ξεκαθάρισε ότι είναι «εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων» και ότι θα καταψηφίσει «τα μνημόνια που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα τώρα στο συγκεκριμένο θέμα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε κυρίως στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ρατσιστική προσέγγιση, αλλά «δεν μπορεί να γίνει δεκτό να δεχόμαστε υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία στα σύνορά μας» και παρέπεμψε στα όσα γίνονται στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία.

Ο κ. Καστανίδης ζήτησε «την επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος» και τόνισε να ξαναβρούμε τον τρόπο «να μετατρέψουμε τα ελληνοτουρκικά σε ευρωτουρκικά θέματα». Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που θα πει γενικά πάμε στη Χάγη με την Τουρκία κι αυτό είναι σημαντικό.

Ο κ. Χρηστίδης επεσήμανε τη στάση του ΚΙΝΑΛ επί ηγεσίας της Φώφης Γεννηματά εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δημοκρατία και Θεσμοί

2

Η πρώτη διαφωνία σημειώθηκε ανάμεσα στους Ανδρέα Λοβέρδο και Χάρη Καστανίδη για τους ποινικούς κώδικες και την αυστηροποίηση των ποινών, με τον πρώτο να τάσσεται ανοιχτά υπέρ των ποιο σκληρών ποινών για ορισμένα εγκλήματα και να επικρίνει το ΚΙΝΑΛ για την στάση του πρόσφατα στη Βουλή να μην ψηφίσει επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Καστανίδης από την πλευρά του αντέτεινε ότι δεν είναι οι αυστηρές ποινές που λείπουν ή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, όπως δείχνουν τα στοιχεία: «Διαφωνώ με την αυστηροποίηση των ποινών με τον Ανδρέα Λοβέρδο, χρειάζονται προληπτικές δομές».

Για το πώς θα εκπροσωπείται το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή εάν εκλεγεί αρχηγός κάποιος μη βουλευτής ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ότι «κι άλλα κόμματα στην Ευρώπη επέλεξαν τα τελευταία χρόνια για αρχηγό έναν μη βουλευτή» και διευκρίνισε ότι «θα οριστεί κάποιος που θα εφαρμόζει τη δική του πολιτική».

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε με νόημα και αμφισβητώντας τα λεγόμενα του κ. Ανδρουλάκη ότι «δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός να ορίσει τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ΚΟ επιλέγει. Δεν απευθύνομαι στο 8,1% του ΚΙΝΑΛ των προηγούμενων εκλογών, αλλά σε 11 εκατομμύρια Έλληνες. Όποιος στενεύει το ακροατήριο, θέλει μικρό ΚΙΝΑΛ, εγώ θέλω ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ».

Ο Παύλος Γερουλάνος σημείωσε ότι το «πολιτικό σύστημα είναι βαθιά άρρωστο» και οι παθογένειες επαναλαμβάνονται γιατί «δεν γίνονται αλλαγές». Τάχθηκε υπέρ της αποσυγκέντρωσης της εξουσίας «για να έχουμε σωστή διακυβέρνηση χώρας και δίκαιη κατανομή πλούτου».

Συνεργασίες και συμμετοχή στις κάλπες

2

Στο θέμα των συνεργασιών και της συμμετοχής του κόσμου στις εσωκομματικές κάλπες, ο Αντρέας Λοβέρδος ανέφερε: «Με ταπεινώνει το ερώτημα με ποιον θα πάτε, θέλω ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, που η ερώτηση για δεκανίκι να φορά όλους, όχι εμάς. Την κυβερνητική προοπτική την προτείνει μόνο ο Τσίπρας γιατί δεν του βγαίνουν οι αριθμοί. Κανείς μας δεν έχει πει για συνεργασία με τη ΝΔ, ούτε αυτή μας τη ζητάει».
Πρόσθεσε ακόμα «όχι στο μικρό ΚΙΝΑΛ, που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, όχι στα ύποπτα σενάρια, να γίνουμε ξανά δύναμη εξουσίας».

Ο Παύλος Χρηστίδης σημείωσε ότι «το ΚΙΝΑΛ καλεί όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να ψηφίσουν στις κάλπες, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο» ενώ τόνισε: «Όταν πρώην υπουργός της ΝΔ λέει ότι θα ψηφίσει στο ΚΙΝΑΛ και ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να μας ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, τότε αυτό δεν μας βοηθά, θέλουμε πολίτες να μείνουν στην παράταξη, να βοηθήσουμε τον κόσμο, όχι να μοιράζουμε καρέκλες».

Απαντώντας στο ερώτημα για τις συνεργασίες ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με το χώρο της προοδευτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, κρατώντας αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Άλλο ο κόσμος και άλλο η ηγεσία της αριστεράς, που συνεργάστηκε με τον Καμμένο ή έκανε το απαράδεκτο δημοψήφισμα και μίλησε για αρμούς εξουσίας. Ο Τσίπρας δημαγωγεί, δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα». Σημείωσε ακόμα ότι «η παράταξη πληγώθηκε από λάθη του παρελθόντος, τώρα πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Να δώσει απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αυτό έχει σημασία. Να γίνει η παράταξη μεγάλη».

Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει στο πολιτικό σύστημα «διαφάνεια, διαβούλευση και λογοδοσία» και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει με την ονομασία «Αναγέννηση», που οδηγεί σε ένα νέο σύστημα και σε ένα νέο παραγωγικό, αποκεντρωμένο μοντέλο ανάπτυξης στη χώρα.

Ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε πως χρειάζεται «ένα κράτος-στρατηγείο και ένα τεράστιο κύμα μεταβίβασης στην αυτοδιοίκηση, που θα ασκεί την εξουσία με πόρους».


Κύκλος… ελεύθερων θεμάτων

2

Στην ερώτηση τι θα κάνει την επομένη των εσωκομματικών εκλογών εάν χάσει, ο κ. Λoβέρδος είπε ότι «διαθέτω βιογραφικό ενότητας και το απέδειξα το 2015, το 2012 και το 2007, ενώ για το «προοδευτικό ΣΥΡΙΖΑ» είπε: «Είναι προοδευτικός αυτός που υπουργός του τον κατηγορεί για δολοφονία χαρακτήρων; Ή ότι εξαγόρασαν βουλευτές».
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι πρέπει το ΚΙΝΑΛ να απευθυνθεί στη νεολαία, αλλά αυτό δεν γίνεται με «νεόγερους», όπως τόνισε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μία εποχή πολλαπλών προκλήσεων, χρειάζεται η χώρα να προετοιμαστεί, τα 70 δισ. ευρώ να μην πάνε σε λίγους». Αναφερόμενος στα προβλήματα της χώρας, σημείωσε ότι χρειάζεται μία «ρεαλιστική προοδευτική πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με συμφέροντα. Δεν έχω καμία δέσμευση, είμαι έτοιμος να συγκρουστώ με μικρά και μεγάλα συμφέροντα».

Ο Παύλος Χρηστίδης σημείωσε ότι «η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι πούρα στα σαλόνια, αλλά να βρίσκεται κοντά στους νέους ανθρώπους, τη γενιά που ζει χειρότερα από τις προηγούμενες κι αυτό είναι άνισο και άδικο».

Ο Παύλος Γερουλάνος ρωτήθηκε για την αξιολόγηση στο Δημόσιο: «Ναι στην αξιολόγηση, αλλά και τους αξιολογητές τους έχει αξιολογήσει κανείς;» απάντησε και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Με τις πραγματικές τομές χάνει προνόμια το πολιτικό σύστημα γι’ αυτό δεν γίνονται. Αποσυγκέντρωση εξουσίας».

Ο Χάρης Καστανίδης τόνισε την ανάγκη να οπλιστεί το πολιτικό σύστημα από επιχειρηματικές ήττες, σημειώνοντας, κατά την απάντησή του για τη Novartis ότι «είναι σκάνδαλο προφανώς». Παρατήρησε όμως ότι «από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις έγιναν μεθοδεύσεις έξω από νομικό πολιτικό για να χτυπηθούν πρόσωπα». «Να αλλάξουμε μία κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα» πρόσθεσε σε άλλο σημείο.