Η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της στο λεωφορείο και η σπίθα κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ άναψε!

Newsroom
Η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της στο λεωφορείο και η σπίθα κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ άναψε!
Σαν σήμερα το 1955 ξεκίνησε το κίνημα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ και με το «μποϊκοτάζ των λεωφορείων» πάρθηκε η πρώτη από τις πολλές νίκες.

1η Δεκεμβρίου 1955 και η Ρόζα Πάρκς αρνείται να σηκωθεί από τη θέση της στο λεωφορείο για να κάτσει ένας λευκός άντρας όπως της ζήτησε επιτακτικά! Το περιστατικό συνέβη σαν σήμερα στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα και η Ρόζα Παρκς φυλακίζεται για παραβίαση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού της πόλης.

Ήταν μία πράξη που ακολούθησε το επιτυχημένο μποϊκοτάζ στο Μοντγκόμερι, που οργανώθηκε από έναν νεαρό βαπτιστή λειτουργό ονόματι... Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Η Ρόζα Πάρκς έγινε «η μητέρα του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα». Γεννήθηκε στην Αλαμπάμα το 1913 και εργάστηκε ως μοδίστρα και το 1943 εντάχθηκε στο τμήμα Montgomery της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων (NAACP).

Οι μαύροι καθόντουσαν στο πίσω μέρος και έδιναν τις θέσεις τους στους λευκούς

2

Σύμφωνα με ένα διάταγμα της πόλης του Μοντγκόμερι (1955), οι Αφροαμερικανοί έπρεπε να κάθονται στο πίσω μέρος των δημόσιων λεωφορείων και ήταν επίσης υποχρεωμένοι να παραχωρήσουν αυτές τις θέσεις σε λευκούς αναβάτες εάν γέμιζε το μπροστινό μέρος του λεωφορείου. Η Παρκς βρισκόταν στην πρώτη σειρά του «μαύρου τμήματος» όταν ο (λευκός) οδηγός απαίτησε να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό άνδρα. Η άρνηση της Παρκς ήταν αυθόρμητη, αλλά δεν προκλήθηκε μόνο από τα κουρασμένα πόδια της, όπως λέει… ο θρύλος. Στην πραγματικότητα, οι τοπικοί ηγέτες των πολιτικών δικαιωμάτων σχεδίαζαν μια αμφισβήτηση των ρατσιστικών νόμων για τα λεωφορεία του Μοντγκόμερι για αρκετούς μήνες και η Παρκς ήταν φυσικά γνώστης αυτής της συζήτησης. Και την έκανε πράξη… Αμφισβήτησε έναν νόμο πέρα για πέρα ρατσιστικό.

Το μποϊκοτάζ των λεωφορείων και οι απειλές στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

2

Μαθαίνοντας για τη σύλληψη της Παρκς, η NAACP και άλλοι Αφροαμερικανοί ακτιβιστές κάλεσαν αμέσως όλους τους μαύρους πολίτες σε μποϊκοτάζ λεωφορείων τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου (1955). Η είδηση ​​διαδόθηκε μέσα από φυλλάδια που μοίρασαν αλλά και ακτιβιστές που δημιούργησαν την «Ένωση Βελτιώσεων» του Μοντγκόμερι για να οργανώσουν καλύτερα τη διαμαρτυρία/ αντίδραση/αντίσταση. Η πρώτη μέρα του μποϊκοτάζ των λεωφορείων είχε μεγάλη επιτυχία και εκείνο το βράδυ ο 26χρονος αιδεσιμότατος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, είπε σε ένα μεγάλο πλήθος που συγκεντρώθηκε σε μια εκκλησία: «Η μεγάλη δόξα της αμερικανικής δημοκρατίας είναι το δικαίωμα για διαμαρτυρία». Ο ΜΘΚ εμφανίστηκε ως ηγέτης του μποϊκοτάζ των λεωφορείων και ως εκ τούτου δέχθηκε πολυάριθμες απειλές θανάτου. Κάποια στιγμή «βομβαρδίστηκε» το σπίτι του, αλλά ο ίδιος και η οικογένειά του γλίτωσαν με λίγα σωματικά τραύματα.

Η πρώτη (από τις πολλές) νίκη

Το μποϊκοτάζ διήρκεσε τελικά περισσότερο από ένα χρόνο και οι μαύροι πολίτες είτε μετακινούνταν ομαδικά με αυτοκίνητα ή το σύνηθες περπατούσαν μίλια και μίλια για να φτάσουν στη δουλειά ή στο σχολείο, όταν δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Καθώς οι Αφροαμερικανοί αποτελούσαν το 70% των επιβατών λεωφορείων στο Μοντγκόμερι, το δημοτικό σύστημα συγκοινωνίας υπέφερε σοβαρά κατά τη διάρκεια του μποϊκοτάζ. Στις 13 Νοεμβρίου του 1956, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τους νόμους περί διαχωρισμού των αστικών λεωφορείων της πολιτείας της Αλαμπάμα και του Μοντγκόμερι ως παραβίαση της 14ης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Στις 20 Δεκεμβρίου, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: «Η διαμαρτυρία κατά των αστικών λεωφορείων ακυρώθηκε επίσημα και οι μαύροι πολίτες του Μοντγκόμερι καλούνται να επιστρέψουν στα λεωφορεία αύριο το πρωί σε μη διαχωρισμένη βάση».

Το μποϊκοτάζ έληξε την επόμενη μέρα και η Ρόζα Παρκς ήταν μεταξύ των πρώτων που μπήκε στο λεωφορείο. Αυτή ήταν η πρώτη μάχη που είχε κερδηθεί- από τις πάρα πολλές που θα ακολουθούσαν- από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και το κίνημά του για τα πολιτικά δικαιώματα!

Η Ρόζα Παρκς πέθανε στις 24 Οκτωβρίου το 2005. Τρεις ημέρες αργότερα η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ψήφισμα για να τιμήσει την Παρκς επιτρέποντας στο σώμα της να βρίσκεται προς τιμή στο Καπιτώλιο Ροτόντα των ΗΠΑ.