Νίκος Τζανάκης: «Το κακό σενάριο προβλέπει έως και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου» (vid)

Newsroom
Νίκος Τζανάκης: «Το κακό σενάριο προβλέπει έως και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου» (vid)
Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, παρουσίασε τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Εφιαλτικό σενάριο πρόβλεψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο MEGA, καθώς έκανε λόγο για 11.000 κρούσματα κορονοϊού τον Δεκέμβριο.

«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα (22/11), ο καθηγητής είπε ότι είναι πολύς ο κόσμος που εξαναγκάζεται σε έλεγχο και αυτό θα βοηθήσει τους επιδημιολογικούς δείκτες. «Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα. Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test».

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, ο Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι βρίσκεται σε καλύτερο σημείο σχετικά με το επιδημιολογικό φορτίο, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, κάτι που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι η γεωγραφική θέση της Κρήτης, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά από λιμάνια και αεροδρόμια ενώ παράλληλα ο εμβολιαστικός ρυθμός είναι υψηλός και τα μέτρα τηρούνται.