Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ (vid)

Newsroom
Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ (vid)
Μεγαλειώδης ήταν η πορεία για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με φοιτητικούς συλλόγους αλλά και πολίτες να δίνουν το παρών.

Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με την οποία κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ σε αστυνομικό κλοιό είναι και τα Εξάρχεια.

Την ώρα που έφτασαν τα μπλοκ του ΚΚΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία, διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά τη σημαία των ΗΠΑ.

Καμένη σημαία έξω από την Πρεσβεία

Οι διαδηλωτές φώναζαν αντιαμερικανικά και αντιπολεμικά συνθήματα, όπως «Αμερικάνοι, φονιάδες των Λαών», «Εμπρός Λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Στην πορεία η Μάγδα Φύσσα

Παρούσα στην πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία ήταν και η Μάγδα Φύσσα.

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε την στιγμή που η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα φτάνει σε ένα πανό με το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, Τσακίστε τους Ναζί» και αγγίζει το σκίτσο του προσώπου του γιου της σε αυτό.

Στην πορεία ο Αλέξης Τσίπρας

«Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει το Mega.

«Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική, ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά την νέα γενιά».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «της στερεί δικαιώματα, της βάζει φραγμούς στη γνώση και στη μόρφωση, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τους στερεί και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πορεία

Κουτσούμπας: «Το Πολυτεχνείο επιβεβαιώνει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό»

Στην επικαιρότητα των μηνυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την παρουσία του στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, τονίζοντας πως επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, ακριβώς γιατί τόσο η αστική δικτατορία που υπήρχε το ’73, όσο και η αστική δημοκρατία που την αντικατέστησε μετά το ’74, υπηρετούν και εκφράζουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».