Κιρσοί: Γιατί οι άνδρες δεν βρίσκονται στο «απυρόβλητο»;

Newsroom
Κιρσοί: Γιατί οι άνδρες δεν βρίσκονται στο «απυρόβλητο»;
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη φλεβική πάθηση που αφορά και τα δύο φύλα.

Αν και οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες στο πρόβλημα των κιρσών εξαιτίας του αισθητικού κυρίως αντικτύπου στην εικόνα τους και συνακόλουθα στην αυτοπεποίθησή τους, η αντίληψη ότι πρόκειται για ένα αμιγώς γυναικείο πρόβλημα είναι εσφαλμένη. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς δημιουργούνται οι κιρσοί: Η καθιστική ζωή, η απουσία άθλησης στην καθημερινότητα και η παχυσαρκία είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη κιρσών, ιδίως σε άτομα στα οποία προϋπάρχει κληρονομικότητα. Συμπτώματα, όπως οι διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων και το πρήξιμο στα πόδια, δεν θα πρέπει να μένουν χωρίς ιατρική αξιολόγηση, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων στη λειτουργία των φλεβών διασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα της ζωής σας μακροπρόθεσμα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα, τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών προβλημάτων στο μέλλον.

Κιρσοί: Πώς επηρεάζουν τη λειτουργία του φλεβικού μας συστήματος;

Οι φλέβες των ποδιών σας έχουν πολύ σημαντική δουλειά καθώς το αίμα που ρέει στα πόδια σας αγωνίζεται ενάντια στη βαρύτητα, προκειμένου να φτάσει πίσω στην καρδιά. Με το πέρασμα των ετών ή αν αναγκαστήκατε να μείνετε σε ανάπαυση στο κρεβάτι μετά από μια χειρουργική επέμβαση, οι φλέβες των ποδιών δυσκολεύονται να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να μετακινήσουν τα αίμα προς τα πάνω. Σε συνδυασμό με μια, πιθανώς, "ελαττωματική" βαλβίδα, το αίμα αρχίζει να συγκεντρώνεται στο πόδι προκαλώντας την ανάπτυξη των κιρσωδών φλεβών. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό φλεβικής νόσου ή παίρνετε φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος, μπορείτε επίσης να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο.

Αν δεν αθλείστε και γενικά η κίνηση απουσιάζει από τη ζωή σας, ο κίνδυνος ανάπτυξης κιρσών αυξάνεται σταθερά με τον χρόνο. Η αδράνεια, οι περίοδοι παρατεταμένης καθιστικής στάσης και η παχυσαρκία αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο για φλεβική νόσο συμπεριλαμβανομένων των κιρσών στα πόδια και της δημιουργίας επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα.

Οι κιρσοί αφορούν τη φλεβική υγεία και των δυο φύλων!

Ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί άντρες δεν αναζητούν θεραπεία για τους κιρσούς είναι η απουσία πόνου. Επίσης, είναι συχνό το φαινόμενο να υποθέτουν πως οι κιρσοί δεν ευθύνονται για την αίσθηση πόνου που νιώθουν κατά περιόδους, καθώς την αποδίδουν σε κόπωση των ποδιών ή «τραβήγματος» των μυών, ύστερα από λανθασμένη εκτέλεση ασκήσεων. Ωστόσο, οι κυματιστές, αραχνοειδείς μπλε ή μωβ φλέβες που φαίνονται στα πόδια, δεν αποκλείεται να είναι κιρσοί και πρέπει πάντα να εξετάζονται από τον αγγειοχειρουργό, ακόμη κι αν ο πόνος απουσιάζει.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι άντρες συχνά δεν αναζητούν θεραπεία για τους κιρσoύς, είναι γιατί πιστεύουν ότι η φλεβική νόσος αφορά μόνο τα γυναικεία πόδια. Λάθος! Οι κιρσοί αφορούν τη φλεβική υγεία και των δυο φύλων και μπορούν να δημιουργήσουν εξίσου τα ίδια προβλήματα!

Συμβουλές που συμβάλλουν στην καλή υγεία των ποδιών σας

Πάντα σε συνεννόηση με τον αγγειοχειρουργό σας, που θα εκτιμήσει την κατάσταση που βρίσκεται το φλεβικό σας σύστημα, μπορείτε να υιοθετήσετε μια σειρά μέτρων που θα βελτιώσουν την υγεία των ποδιών σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αλλάξτε τη ρουτίνα γυμναστικής, ακολουθώντας τις κατάλληλες ασκήσεις για όσους πάσχουν από κιρσούς.
  • Εάν είστε υπέρβαροι, φροντίστε να χάσετε το περιττό βάρος.
  • Ανυψώστε τα πόδια σας συχνά για να τονώσετε τη ροή του αίματος προς τα πάνω και ταυτόχρονα να αποσυμφορήσετε τη συγκέντρωση στα κάτω άκρα.
  • Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία, αλλά και την πολύωρη καθιστική στάση.
  • Χρησιμοποιήστε τις ειδικές κάλτσες συμπίεσης, αν σας τις συστήσει ο γιατρός σας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, μπορείτε να διατηρήσετε τα πόδια σας σε καλή κατάσταση, να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου και να τους προσφέρετε ανακούφιση από την καθημερινή ταλαιπωρία.

Δεδομένου ότι η νόσος των φλεβών είναι προοδευτική, υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα από την έγκαιρη αξιολόγηση και παρέμβαση, περιλαμβανομένης της διατήρησης της φυσιολογικής λειτουργίας των φλεβών και της αποφυγής της ανάγκης για εκτεταμένες διαδικασίες στο μέλλον. Η εκτίμηση και η διάγνωση από τον αγγειοχειρουργό είναι το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για να διασφαλίσετε την υγεία των ποδιών και της φλεβικής σας κυκλοφορίας.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μόνη μόνιμη λύση για τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας είναι οι επεμβατικές θεραπείες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αμελούν την υγεία τους λόγω έλλειψης χρόνου και άλλων προτεραιοτήτων που θέτουν στην καθημερινότητά τους, όμως στα πλεονεκτήματα των νέων μεθόδων θεραπείας είναι ότι οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα και δίνουν λύση στο πρόβλημα των κιρσών είναι αναίμακτες και επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει στο διάδρομο του γυμναστηρίου άμεσα...μισή μόνο ώρα μετά την επέμβαση. Περιορισμός υπάρχει μόνο στα έντονα βάρη που κανείς θα πρέπει να αποφεύγει για περίπου 20 ημέρες.

......

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General, www.dr-tsekouras.gr
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2106215855, 6977741191.