Ο Μακρόν άλλαξε τη γαλλική σημαία και... κανείς δεν το πρόσεξε!

Newsroom
Ο Μακρόν άλλαξε τη γαλλική σημαία και... κανείς δεν το πρόσεξε!
Αντιδράσεις για την απόφαση του Γάλλου προέδρου να «πειράξει» τη σημαία της χώρας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε τη σημαία της Γαλλίας, ωστόσο κανείς δεν το πήρε χαμπάρι. Το θέμα είναι πως, δεν υπήρχε και συγκεκριμένος λόγος για να το πράξει αυτό. Ή μήπως όχι; Όπως αποκάλυψε ένα μέλος από το περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας, στα γαλλικά τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο λόγος που άλλαξε το μπλε στη σημαία της Γαλλίας, κάνοντάς το πιο σκούρο, είναι: «Υπάρχουν αισθητικοί λόγοι. Αυτό το μπλε είναι πιο κομψό».

Κάποιες άλλες πηγές βέβαια, προσκείμενες στον Μακρόν, ανέφεραν ότι η απόφαση αυτή ήταν «καθαρά πολιτική» για να αναβιώσει ένα σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης».

2

Η Γαλλία πάντως έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε εδώ και δεκαετίες. Το ναυτικό και πολλά επίσημα κτίρια επιλέγουν το ναυτικό χρώμα (navy blue), αλλά το γαλλικό κράτος, σύμφωνα με το Sky News, εισήγαγε μια πιο ανοιχτή απόχρωση για να ταιριάζει με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1976.

Το μέλος από το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε πάντως πως η κίνηση αυτή δεν έχει γίνει ως χειρονομία κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αλλαγή έγινε στις 13 Ιουλίου του 2020, αλλά κανένα από τα γαλλικά ιδρύματα δεν έχει λάβει εντολή να αλλάξει τις σημαίες του.

Το BBC ανέφερε ότι υπήρξε κάποια διαφωνία σχετικά με την αλλαγή του μπλε της σημαίας σε «navy blue», με μερικούς να υποστηρίζουν ότι η νέα απόχρωση είναι άσχημη και ότι θα συγκρουστεί με τη σημαία της ΕΕ. Κάποιοι άλλοι βέβαια λαχταρούσαν τη νοσταλγική απόχρωση της «Γαλλικής Επανάστασης» να επιστρέψει.

Ο πολιτικός ανταποκριτής του Europe 1, Louis de Raguenel έγραψε: «Δεν έγινε καμία επικοινωνία για αυτήν την αλλαγή του χρώματος. Δεν δόθηκαν οδηγίες να αλλάξουν ή όχι, όλες οι επίσημες σημαίες.

2

Το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν δεν επιθυμεί να δώσει την εικόνα ενός προέδρου που αγγίζει τα βαθύτερα σύμβολα της χώρας, ακόμα κι αν βαθιά μέσα του, όπως φαντάζεστε, κρύβεται ένα νόημα πίσω από όλα αυτά».

Οι αντιδράσεις στο Twitter πάντως ήταν αρκετές. Ένας Γάλλος έγραψε: «Όπως συνήθως, αποφασίζει τα πάντα μόνος του. Η γαλλική σημαία δεν ανήκει σε αυτόν προσωπικά», ενώ ένας άλλος υποστήριξε: «Ακόμα κι αν δεν έχει σημασία, θα έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί. Αγγίζει ένα σύμβολο χωρίς να ρωτήσει τίποτα και κανέναν».